Συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από σύγχυση οι Κυβερνώντες όσον αφορά στα θέματα οικονομίας. Μετά από τις περιβόητες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης τώρα προστέθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Μεταξύ πολλών άλλων κρατάμε την δήλωση ότι: “Η Κύπρος έχει βγει για τα καλά όχι μόνο από το μνημόνιο, αλλά και από την κρίση που τη μάστιζε”. Τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία μπήκε ξανά σε γερές βάσεις, σε πιο υγιείς βάσεις και πρόσθεσε ότι όλοι οι δείκτες παραγωγικότητας, αποδοτικότητας της οικονομίας είναι σε υψηλά επίπεδα πλέον. Όλα αυτά με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων του ΔΝΤ, για τον πρώτο έλεγχο της οικονομίας της Κύπρου μετά την έξοδό της από το μνημόνιο.

Θα σταθούμε, όμως, περισσότερο στο γεγονός όσον αφορά στην ανεργία. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, παράλληλα, ότι υπάρχουν τα προβλήματα, υπάρχει η ανεργία. «Είναι πτωτική η τάση της ανεργίας. Έχει, όμως, πέσει από το 15% στο 12% και υπάρχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αντιμετωπίζονται. Μήνα με τον μήνα μειώνονται. Θα θέλαμε να δούμε να μειώνονται πολύ περισσότερο. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε και εξόφλησε πλήρως τα 11,6 δις ΕLA, αυτό δηλαδή που μας οδήγησε στη γνωστή περιπέτεια τον Μάρτιο του 2013, άρα θεωρούμε ότι η οικονομία μας μπήκε ξανά σε γερές βάσεις, σε πιο υγιείς βάσεις», σημείωσε. Μάλιστα, μάλιστα. Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο αλλά η ανεργία μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης έχει μειωθεί κατά 3%. Φυσικά, δεν αναφέρονται όλοι αυτοί που σηκώθηκαν και έφυγαν από την Κύπρο διότι δεν έβρισκαν δουλειές, ούτε φυσικά ότι σε αυτούς που δεν δηλώνουν άνεργοι είναι και εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθούς της πείνας.

Τέλος, θα κρατήσουμε αυτό που οι Κυβερνώντες διαλαλούν ότι έχουμε βγει από την κρίση και όλα πάνε καλά διότι οι Τράπεζες έχουν πλέον ρευστότητα. Οι Τράπεζες ναι, ο λαός όχι. Δηλαδή, με πολύ πιο απλά λόγια επειδή οι Τράπεζες μας βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση τότε όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία ασχέτως εάν οι τσέπες των πολιτών αυτού του τόπου είναι διαρκώς άδειες.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου