“Ίσως η ώρα είναι κατάλληλη να σκεφτούμε ‘έξω από το κουτί’,  τόσο επί της διαδικασίας όσο ίσως και επί του στόχου”, δήλωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Εργκιούν Ολγκούν είπε μάλιστα ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων προς λύση υπάρχουν οπισθοδρομήσεις και επομένως πρέπει κανείς να αναζητήσει τρόπους να ξεπεραστούν αυτές… Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος και η ομάδα του κοιτάζουν τους λόγους των αποτυχιών στις διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια, θέλοντας να δουν αν έφταιγε η διαδικασία ή ο στόχος, ή και τα δύο. Βγάζοντας επιμελώς έξω από το ζήτημα την, υπέυθυνη γι’ αυτό, Τουρκία…”Βλέπουμε ότι ίσως οι καιροί αλλάζουν, ίσως εμφανίζονται παράγοντες και πραγματικότητες στο νησί και στην περιοχή στους οποίους ενδεχομένως πρέπει να προσαρμοστεί η διαδικασία. Και ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ‘έξω από το κουτί’ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται”, είπε χαρακτηριστικά ο Εργκιούν Ολγκούν.

Ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι έχει σπαταληθεί πολλή ενέργεια και χρόνος και έχουν χαθεί ευκαιρίες που ίσως δεν ξανάρθουν. Η ‘εκτός κουτιού’ σκέψη, συμπλήρωσε, ίσως βοηθήσει στην εύρεση νέων δημιουργικών ιδεών για το πώς να προχωρήσει η διαδικασία.Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η ομάδα του εξετάζει άλλες παρόμοιες διενέξεις με εθνοτικό χαρακτήρα. Όπως προκύπτει, ανέφερε ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής, όπου δεν υπήρχε βία η ομοσπονδιακή φόρμουλα έμοιαζε ελκυστική ως λύση. Όπου όμως υπήρχε βία και ακραία βία, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αναδείχθηκε ως λύση η διαίρεση, τα χωριστά κράτη – για να συμπληρώσει: “Στην Κύπρο δεν είχαμε βία μετά από το 1974 και επομένως δεν ήταν κάτι πιεστικό”, αλλά, όπως συμπλήρωσε, οι ζωές των Κυπρίων τόσα χρόνια κυριαρχούνται από την ενασχόληση με αυτό το πρόβλημα.Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το τι εννοούσε με την εξέταση ιδεών ‘έξω από το κουτί’ και αν αυτό υπονοούσε παρέκκλιση από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, ο Εργκίουν Ολγκούν απάντησε επιδεικτικά πως “οι Τουρκο’κύπριοι’ δεσμεύονται πλήρως από την Κοινή Διακήρυξη και είναι στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένοντας τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν”.

Συμπλήρωσε δε, ότι έχει υπάρξει δέσμευση με την Κοινή Διακήρυξη για το μοίρασμα της εξουσίας και αυτό απαιτεί πέρα από λόγια και πράξεις από τους συνυπογράφοντες. “Αναμένουμε σεβασμό του όρκου που δόθηκε την 11η Φεβρουαρίου, για την υλοποίηση της δέσμευσης”, τόνισε.Σε ερώτηση από το κοινό για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής υποστήριξε ότι οι δύο κοινότητες είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών του πόρων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι Τουρκο”κύπριοι” δεν έχουν εξουσιοδοτήσει τους Ελληνοκύπριους να ενεργούν εκ μέρους τους αναφορικά με τους πόρους. “Ασκούμε το δικαίωμα μας επ’ αυτών και για αυτό είμαστε εκεί. Και η Τουρκία είναι εγγυήτρια μας”, υποστήριξε.Στο ερώτημα πώς μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Εργκιούν Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι για τους Τουρκο”κύπριους” η Δημοκρατία της Κύπρου τέθηκε υπό την ομηρία των Ελληνοκυπρίων το 1963.

Επομένως, συμπλήρωσε, η αναγνώριση της από τους Τουρκο”κύπριους” και την Τουρκία θα σήμαινε αποδοχή και νομιμοποίηση αυτής της πράξης. “Δεν μπορούμε να το κάνουμε”, επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συσταθεί ως δικοινοτική ομοσπονδία και το γεγονός ότι ελέγχεται σήμερα από τους Ελληνοκύπριους δεν τους εξουσιοδοτεί να διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα επί των Τουρκο”κυπρίων”.Να σημειωθεί πως ο Εργκιούν Ολγκούν ήταν μεταξύ των ομιλητών στην παρουσίαση του νέου βιβλίου “Resolving Cyprus: New Approaches to Conflict Resolution” με συμμετοχές από διάφορους ακαδημαϊκούς υπό το συντονισμό του Δρ Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ του LSE.