Οικονομία και προβλήματα που απασχολούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, κυρίως αυτό των μη εξυπηρετουμένων δανείων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ατζέντα του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Τα όσα λέγονται ή μπορεί να λεχθούν δημόσια δεν είναι προς όφελος αυτών που επιδιώκουμε (…) Δεν θα ήθελα να κάνω συγκεκριμένη αναφορά. Ο διάλογος θα περιστραφεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αρμοδιότητες που ενασκεί η ΕΚΤ».

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε, αν θα θέσει θέμα ενώπιον στο Μάριο Ντράγκι, για τον ELA και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πληροφορίες πάντως, αναφέρονται σε σημειώματα που έχει στα χέρια του ο Νίκος Αναστασιάδης από τη Διοικητρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, η οποία προβαίνει σε διάφορες εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, αλλά και του ELA, ενόψει και των επικείμενων stress – test των Κυπριακών τραπεζών.

Δεν αποκλείεται να ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαμηλότοκο δάνειο από την ΕΚΤ, για τη σταδιακή εξόφληση του ELA.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υφυπουργός παρά των προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η Διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη.

Το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου θα παραστεί στη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενώ την Πέμπτη το πρωί θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

ΠΗΓΗ