Η συμφωνία με τις βρετανικές βάσεις, που πολλοί θα τρέξουν να χαιρετήσουν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζει το καθεστώς που ισχύει στις αγγλοκρατούμενες περιοχές.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναλαμβάνει την πάγια του απαίτηση, που μόνο αυτό προτάσσει, ότι οι βρετανικές βάσεις δεν έχουν καμία θέση στην Κύπρο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το Brexit για αποχώρηση των Βάσεων από το νησί και να επανακτήσει την κυριαρχία της στα εδάφη που τελούν υπό κατοχή, περιορίζεται σε κάποιες συμφωνίες.

Όπως μόνο το Κίνημά μας τονίζει, η αποχώρηση μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας:
– την ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit που καθιστά την Βρετανία τρίτη χώρα.
– την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018 που καθιστά τις βρετανικές βάσεις κατάλοιπο της αποικιοκρατίας.
– τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ρητά αναφέρουν ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (Vestiges of colonialism)».
– την  απόφαση (25/02/19) του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση, το συντομότερο δυνατό, να θέσει τέρμα στην παρουσία των Βάσεων, από τον Άγιο Μαυρίκιο.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)