Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) χαιρετίζει το πρώτο μέρος της δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία κάνει λόγο για ένα «προκλητικό βήμα» της Άγκυρας που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο βυθοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την άλλη, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου καθώς και οι δηλώσεις στήριξης, χωρίς έμπρακτες και ουσιαστικές ενέργειες που θα θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και θα ενισχύουν την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι του τουρκικού επεκτατισμού, αποτελούν λίπασμα στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική.

Επιπλέον, δεν μπορούμε ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), να μην εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας σε σχέση με την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ότι η Τουρκία διαθέτει μελέτες για το θαλασσοτεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά τα πολιτικά κόμματα για την πιο πάνω δήλωση, καθώς επίσης και από πότε γνωρίζει ότι η Τουρκία κατέχει αυτά τα στοιχεία.

Δεν χωρούν, πλέον, ούτε άλλες δικαιολογίες, ούτε άλλη χρονοκαθυστέρηση! Έφτασε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν και η Κυβέρνηση να δράσει με τέτοιο τρόπο που θα θωρακίσει την κυπριακή ΑΟΖ και θα αποτρέψει την υποκλοπή των κοιτασμάτων του Φυσικού Αερίου της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)