Απειλούν οι του ψευδοκράτους την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας θέμα αναβάθμισης και αναγνώρισης τους επιμένοντας στο απευθείας εμπόριο, ενώ παράλληλα εγείρουν εκ νέου ζήτημα σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Αναφορικά με το θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, είπε πως η τουρκο”κυπριακή” πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι “ό,τι θέλουν” στο πεδίο αυτό.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV είπε πως “ακόμη και εάν η προβλεπόμενη ποσότητα φυσικού αερίου ανευρεθεί, θα χρειαστούν ίσως δέκα χρόνια για την εξόρυξη του και για να επωφεληθούν οι Κύπριοι”. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μποϊκοτάρει τη λύση “λόγω ενός θέματος που ίσως ναι ή ίσως όχι δεν θα είναι ωφέλιμο μετά από δέκα χρόνια”.

Ο Οζντίλ Ναμί αναφέρθηκε εκτενώς και για τις λεγόμενες “απομονώσεις” των Τουρκο”κυπρίων” λέγοντας ότι “Δεν υπάρχει λόγος για τις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις να κρατούν απομονωμένους τους Τουρκο’κύπριους’. Υπάρχουν αποφάσεις που δηλώνουν ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν αμοιβαίες ή πολυμερείς σχέσεις με τους Τουρκο’κυπρίους’. Θέλουμε την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Αναμέναμε για δέκα χρόνια αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα”, παραπέμποντας στον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Λέγοντας ότι η μόνη χώρα που έκανε συγκεκριμένα βήματα κατά των “απομονώσεων” είναι η Τουρκία, ανέφερε πως αναμένονται κι άλλες από τον χώρο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του στο εξωτερικό, υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα και είχε επαφές στο Ομάν και το Κατάρ και αξίωσε την άρση των “απομονώσεων” που επιβάλλονται κατά των Τουρκοκυπρίων.

Για τις επαφές του στις Βρυξέλλες, είπε πως “υπενθύμισε στους αξιωματούχους της ΕΕ τις αποφάσεις που είχαν πάρει για το θέμα αυτό. Έχουν τους κανονισμούς τους όπως τον κανονισμό περί απευθείας εμπορίου που ετοίμασαν αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν”. Ανέφερε πως με τη θέση του συμφωνούν και τα Ηνωμένα Έθνη. “Αυτή η άποψη επίσης εκδόθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη τον Δεκέμβριο στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένα Έθνη επί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ”, πρόσθεσε ο Οζντίλ Ναμί.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι υπάρχει καλός διάλογος ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είπε ότι θα καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες επί του Κυπριακού μετά τις “προεδρικές εκλογές” που θα γίνουν στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες μας όχι μόνο δεν στήνουν πόδι, αλλά προσπαθούν να παραχωρήσουν ότι έχουν και δεν έχουν στο δήθεν κλίμα καλής συναίνεσης. Ενώ στην αντίπερα όχθη, βλέπουμε ότι όχι μόνο αποδέχονται τα όσα τους δίνουν απλόχερα οι δικοί μας, αλλά ζητούν και περισσότερα.

Εκμεταλλευόμενοι όμως και την δική μας αδεξιότητα, αδιαφορία – προδοσία, προχωρούν τις διαδικασίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Διερωτόμαστε πότε θα αντιληφθούν που μας οδηγούν οι χαμερπείς πολιτικές τους; Όταν θα είναι πλέον αργά;