Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μίας νέας εποχής. Σε λίγες ώρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορονοϊού. To ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο καταψήφισε τα πακέτα της Κυβέρνησης, δηλώνοντας πως αυτά δεν είναι ικανά για να στηρίξουν όλους τους εργαζομένους που επηρεάζονται.

Προ της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, η Παράταξή μας προτείνει:

 1. Άμεσο κλείσιμο των Οδοφραγμάτων.
 2. Κεντρικός στόχος ο περιορισμός και η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με μέτρα όπως:
 • Περιορισμός της εναλλαξιμότητας προσωπικού σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία κτλ
 • Κατ΄οίκον παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες.
 1. Δημόσια υπηρεσία, τράπεζες, εργοστάσια, εργοτάξια, μηχανουργία, αγροτικές εργασίες σε πλήρη λειτουργία πλην των ευπαθών ομάδων. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος περιορισμός μόνο των ασθενών και των στενών επαφών τους.
 2. Επαναφορά του πλήρους ωραρίου των χώρων εστίασης με την διατήρηση των κατάλληλων αποστάσεων. Το μέτρο του υποχρεωτικού κλεισίματος απέτυχε σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ οδηγεί μεγαλύτερους αριθμούς πολιτών ταυτόχρονα σε χώρους εστίασης.
 3. Επανεξέταση του εξώδικου προστίματος για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων σε χώρους εστίασης. Το ύψος του προκαλεί δικαιολογημένη αντίδραση. H Πολιτεία να μην λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στους πολίτες.
 4. Αναίρεση του μέτρου χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
 5. Άμεση αναστολή όλων των εκποιήσεων, χωρίς περαιτέρω κωλυσιεργία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων συζητείται πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ προς αυτή την κατεύθυνση.
 6. Επαναφορά του ζητήματος των ενοικίων. Κράτος, Ενοικιαστής και Ιδιοκτήτης να αναλάβουν ισομερώς την κάλυψη των ενοικίων για επιχειρήσεις που εντάσσονται στα σχέδια στήριξης του Κράτους.
 7. Παραχώρηση του 13ου μισθού των κρατικών αξιωματούχων και των βουλευτών για την παραχώρηση επιδομάτων σε εργαζόμενους.
 8. Κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνέχιση μαθημάτων μέσω διαδικτύου κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.
 9. Άμεση εκπόνηση στρατηγικής μελέτης αντιμετώπισης του ιού από το Υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία ακολούθησαν τις οδηγίες και τα διατάγματα αλλά τα κενά στον τομέα της Υγείας παρέμειναν ανεπίλυτα έξι μήνες μετά.
 10. Πάση θυσίας προστασία όλων των ανήλικων παιδιών. Ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι αναφέρουν συνεχώς ότι τα περιοριστικά μέτρα καταστρέφουν τη ψυχική υγεία και την προοπτική κοινωνικοποίησης των παιδιών.