Στις 4 Δεκεμβρίου αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στην θάλασσα, περίπου 15 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου. Οι δυο χειριστές του αεροσκάφους χρησιμοποιώντας με επιτυχία τα εκτινασσόμενα καθίσματα το εγκατέλειψαν και περισυλλέγησαν από την θάλασσα από ελικόπτερο της Π.Α. Το αεροσκάφος ανήκε στην 343 Μοίρα της 115ης Πτέρυγας Μάχης και είχε απογειωθεί με δυο άλλα αεροσκάφη για να εκτελέσει εκπαιδευτική αποστολή. Σε ύψος 10.000 ποδών το αεροσκάφος εμφάνισε «κράτημα κινητήρα» και ετέθη εκτός ελέγχου παρά την προσπάθεια των χειριστών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Τα τελευταία χρόνια υπερσύγχρονα και ακριβοπληρωμένα (και λόγω μιζών) αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσιάζουν απίστευτα προβλήματα στην διάρκεια της πτήσης τους, προβλήματα τα οποία μπορούν εξαιρετικά εύκολα να αποδοθούν στην δραματική έλλειψη ανταλλακτικών που ταλαιπωρεί την Π.Α. εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις, ρίχνοντας αεροσκάφη και απειλώντας τις ζωές πανάξιων χειριστών. Τα ποσοστά διαθεσιμοτήτων λόγω αυτής της έλλειψης ανταλλακτικών είναι απίστευτα χαμηλά, τα γνωρίζουμε αλλά δεν θα ήταν φρόνιμο να τα δημοσιοποιήσουμε.

Μαχητικά αεροσκάφη που κοστίζουν το κάθε ένα περίπου 50 εκατ. ευρώ ξεμένουν από ανταλλακτικά λόγω προδοτικών περικοπών στον τομέα της Άμυνας και ηλιθίων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να αναβαθμίσει σημαντικά την πολεμική της αεροπορία με την αγορά 100 μαχητικών 5ης γενιάς (F-35 Stealth), ενώ η Τουρκία μας προκαλεί βάναυσα στο Αιγαίο, στην Θράκη και στην Κύπρο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποσύρει αεροσκάφη αναγκαστικά, λόγω γήρανσης, από την ενεργό υπηρεσία και δεν έχει ανταλλακτικά για αυτά που μπορούν να πετάξουν. Έως το 2020 η Π.Α. θα έχει αποσύρει το ήμισυ του στόλου των αεροσκαφών της και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση για την αντικατάσταση αυτών των αεροσκαφών από τους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου Άμυνας και τους κολεγιόπαιδες του Μαξίμου. Η καθυστέρηση σε μια τέτοια απόφαση έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην αλυσίδα αγοράς μαχητικών που μεγαλώνουν τον χρόνο προμήθειας, διότι δεν ισχύει το «σήμερα παραγγέλνω και αύριο παραλαμβάνω».

Το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά δεν μπορεί να συσχετίζεται με την επιβληθείσα οικονομική αδυναμία της χώρας, εξ άλλου επί Μεϊμαράκη το υπουργείο  Άμυνας είχε ήδη διακόψει την τυπική ροή ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως είχε διακόψει και τις όποιες παραγγελίες προς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Το αποτέλεσμα της διακοπής στην τυπική ροή προμήθειας ανταλλακτικών ήταν η κατακόρυφη πτώση του δείκτη επιχειρησιακής ετοιμότητας, πτώση που συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική αδιαφορία των πολιτικάντηδων για τα στρατιωτικά και αμυντικά ζητήματα, αλλά και την επικίνδυνη ανικανότητα τους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας.

Η δήθεν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για περικοπές στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Καλό και χρήσιμο θα ήταν να αναλάβουν επιτέλους και τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τις ευθύνες τους και να μην αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις περικοπές που τους επιβάλλουν οι προδότες του Μαξίμου. Να τους υπενθυμίσουμε ότι η σιωπή ιδιαίτερα στο χώρο της Άμυνας δεν είναι χρυσός. Ενίοτε είναι και συνενοχή.

Γ. Λιναρδής