Το πάρε-φέρε του Έσπεν Μπαρθ Άιντα μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας, δεν απέδωσε ποσώς και μόνο η κυπριακή Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκληση του να προβεί σε “κίνηση προσέγγισης”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε διαμηνύσει προς τις δύο πλευρές πως οι θέσεις που κατάθεσαν εκατέρωθεν δεν οδηγούσαν σε διέξοδο και ανέλαβε να γεφυρώσει τις διαφορές.

Έπεισε τη Λευκωσία να προβεί σε μια μονομερή δήλωση, στην οποία να αφήνει σαφώς να εννοηθεί την εμπλοκή των Τουρκο’κυπρίων’ στο φυσικό αέριο. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε με τη δήλωσή του να δώσει την ευκαιρία στα Ηνωμένα Έθνη, γιατί αυτοί μας το ζήτησαν, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μας το ζήτησε, να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η NAVTEX και η κάθοδος του “Μπαρμπαρός”. Ανεπιτυχώς δυστυχώς, αλλά εμείς έχουμε επιτελέσει εκείνο που θεωρούμε ότι όφειλε να είναι το καθήκον μας”.

Αποτέλεσμα της παρασκηνιακής πρωτοβουλίας του Νορβηγού απεσταλμένου του ΟΗΕ ήταν η Τουρκία να επεκτείνει την οδηγία προς ναυτιλλομένους, δημιουργώντας έναν κλοιό γύρω από το γεωτρύπανο της ENI.

Παράλληλα, αυτό που εισπράττουν ξένοι διπλωμάτες είναι πως η Άγκυρα διά του “Μπαρμπαρός” διαμηνύει πως “έχει έλθει για να μείνει στην περιοχή” ενώ βαθμηδόν θα αναβαθμίζει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ανοικτά της Λεμεσού   

Με τη νέα οδηγία, η Άγκυρα δεσμεύει μέχρι την 6η Απριλίου οκτώ περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους “Μπαρμπαρός”. Μία από τις περιοχές απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια.

Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν και μέσα στο οικόπεδο 12 καθώς και κοντά στα οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.  

ΠΗΓΗ