Για τεράστια πρόοδο των χωρών που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει, μάλιστα, και για ιστορία επιτυχίας, εξηγώντας, συγκεκριμένα, πως “Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πιστεύετο μέχρι πρότινος”.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει επίσης πως, ελάχιστος λόγος γίνεται πλέον για προβλήματα στην Κύπρο (!). Η πολιτική, όπως υπογραμμίζει, υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα ενώ οι χώρες τις οποίες βοηθήσαμε, όπως λέει χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόρες στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς δε, για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ περί της πολιτικής λιτότητας που, όπως είπε, επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλώσεις οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά ότι, δεν τον χαροποίησαν, λέγοντας ωστόσο ότι πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στη Γαλλία από τις οποίες αντλήθηκαν εν τω μεταξύ τα σωστά συμπεράσματα.

Επίσης, σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι φαίνεται να τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής των περικοπών και υπέρ περισσότερων επενδύσεων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Μάριο Ντράγκι και ότι οι θέσεις του μάλλον παρερμηνεύτηκαν.

Σχολιάζοντας, τέλος, την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. “Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Γι αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και τα επόμενα χρόνια τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, χωρίς ωστόσο να κάνουμε νέα χρέη. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις δημόσιες υποδομές”, ανέφερε. 

 

Κάποιοι από όλη αυτήν την στημένη οικονομική κρίση έχουν πλουτίσει τις τσέπες τους. Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος. Να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Κάποια άτομα σαν το Σόιμπλε είναι εκεί απλά για να διασκεδάζουν εντυπώσεις με τις γελοίες δηλώσεις τους. Ας κατέβουν στους δρόμους, ας ζήσουν στο πετσί τους την οικονομική δυσχέρεια και μετά ας μας μιλήσουν για ανάπτυξη …