Γυρνοβολούσε τα κανάλια χτες ο Χάρης Γεωργιάδης και μοίραζε τις γνωστές μαγκιές για την οικονομία, κι επαναλάμβανε το τροπάρι ότι μπορεί να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά «δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά» διότι θα ξαναπάθουμε τα ίδια. Δεν καταλάβαμε ποια παλιά εννοούσε.

Την αγορά λιμουζίνων για αξιωματούχους, που συνήθισαν να κάθονται σε μαλακές μαξιλάρες και δεν μπορούν να ξεσυνηθίσουν; Τις αυξήσεις στους υψηλόμισθους του δημοσίου για να δείξουμε ότι πάμε καλά; Μα, σε αυτά επέστρεψε ο ίδιος· γιατί νουθετεί τους υπόλοιπους;Μόλις ένα εκατομμύριο, λέει, θα κοστίσουν οι αυξήσεις όσων παίρνουν προαγωγή. Και οι 20 λιμουζίνες μόλις μισό εκατομμύριο. Καλά, αυτό το ενάμισι εκατομμύριο δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιηθεί; Για να μην μιλήσω πάλι για τους άνεργους και τα κοινωνικά παντοπωλεία, θα επαναλάβω μόνο αυτό που έγραψε πριν από λίγες μέρες ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης: «Το κράτος, παρέχει σε 850.000 πολίτες 75 ασθενοφόρα, 85 οδηγούς ασθενοφόρων και 100 νοσηλευτές ασθενοφόρων. Την ίδια ώρα, σε 117 πρώην και νυν υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, παρέχει 117 λιμουζίνες, τον ανάλογο αριθμό οδηγών και 130 αστυνομικούς – φρουρούς».

Με το ενάμισι εκατομμύριο πόσα ασθενοφόρα θα μπορούσαν να αγοραστούν; Το θέμα, λοιπόν, είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Και για να πάμε στα σοβαρότερα, επειδή ο Χάρης Γεωργιάδης έλεγε χτες ότι αν επιστρέψουμε στα παλιά, οι οίκοι αξιολόγησης θα μας υποβαθμίσουν πάλι. Ο οίκος Fitch στην τελευταία του έκθεση (13/10/2015), έλεγε ότι «τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα προέλθουν μόνο μέσω της ουσιαστικής μείωσης του ύψους των προβληματικών δανείων» και επισήμαινε τους κινδύνους της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος από αυτά. Πώς χειρίστηκε η πολιτική ηγεσία και οι τράπεζες αυτό το τεράστιο πρόβλημα;

Κάνοντας απλώς μια νομοθεσία, για να διευκολυνθούν οι κατασχέσεις περιουσιών και να ικανοποιηθεί η Τρόικα, αλλά χωρίς να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και σήμερα γύρω στο 50%, ενώ ακόμα και όσα περνούν από αναδιαρθρώσεις επιστρέφουν σύντομα στα μη εξυπηρετούμενα. Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξει γενικά η κατάσταση στην οικονομία, να ανοίξουν δουλειές, να κινηθεί χρήμα. Με τις σημερινές συνθήκες, σύντομα οι τράπεζες θα αρχίσουν τις κατασχέσεις, θα δούμε και στην Κύπρο άστεγους, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Γιατί η μαγκιά της πολιτικής μας ηγεσίας εξαντλείται στην εφαρμογή των οδηγιών της Τρόικας και όχι στην παραγωγή ιδεών και αποφάσεων ανάλογων των περιστάσεων.

Δεν ασχολήθηκαν ποτέ, για παράδειγμα, πέρα από τα παχιά λόγια και τα ευχολόγια, με τα επιτόκια και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, που τα φορτώνουν στους λογαριασμούς κι ας μην τα εισπράττουν. Όταν θα αρχίσουν να πουλούν πακέτα δανείων στα αρπακτικά (έτσι λένε αυτούς τους επενδυτές) οι τράπεζες θα χάσουν πολλά από αυτά που λογαριάζουν ότι έχουν να παίρνουν.

Γιατί δεν φώναξε τους τραπεζίτες ο μάγκας ο Χάρης, να τους πει ότι σε αντάλλαγμα για τον νόμο των εκποιήσεων, οφείλουν να μειώσουν τα επιτόκια ή και να παγώσουν τις υπερχρεώσεις ή ακόμα και να κάνουν αναδιαρθρώσεις με βάση τις εκπτώσεις, που θα πουλήσουν στα αρπαχτικά;

Ας χάσουν και κάτι οι τράπεζες αν είναι να σωθεί η οικονομία. Μόνο με τους μισθούς των εργαζομένων, την ΑΤΑ, το ΕΕΕ και τους κατά λάθος φόρους στο γκάζι δεν σώζεται η οικονομία. Μάλλον, μπορεί να σώζεται η οικονομία αλλά όχι οι άνθρωποι. Γι΄ αυτό, ας λείπουν οι μαγκιές.

 

ΠΗΓΗ