Στις 31 Αυγούστου του 1956 οι Ιωνάς Νικολάου, Κυριάκος Κολοκάσης, Νίκος Σαμψών και Σπύρος Κυριάκου απελευθέρωσαν με επίθεσή τους στο Γενικό Νοσοκομείο τον κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας αγωνιστή Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Ο Γιωρκάτζης, προσποιούμενος στομαχικούς πόνους, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ακτινολογική εξέταση. Κατά την επίθεση ο Ιωνάς Νικολάου πληγώθηκε από τις σφαίρες του Άγγλου λοχία Ντέμον, που συνόδευε τον Γιωρκάτζη, προτού ο Ντέμον πέσει από τις σφαίρες των επιτεθέντων αγωνιστών. Πληγωμένος σύρθηκε μέχρι την είσοδο του διαδρόμου και έφραξε με το μοναδικό περίστροφο που κρατούσε την είσοδο των Άγγλων φρουρών του νοσοκομείου, δίνοντας χρόνο στους συναγωνιστές του και στο Γιωρκάτζη να διαφύγουν. Όταν και η τελευταία του σφαίρα τελείωσε, πέταξε και το περίστροφό του σημαδεύοντας τους Άγγλους στρατιώτες που τον είχαν περικυκλώσει και έπεσε από σφαίρες τους. Έπεσε όμως μαχόμενος και ο Κυριάκος Κολοκάσης. Σκοτώθηκε επίσης ο φροντιστής του νοσοκομείου Κούλης Κυριακίδης, που έτυχε να βρεθεί εκεί και πληγώθηκε ο Σπύρος Κυριάκου, μέλος της ομάδας που αποτόλμησε την επιχείρηση.

Ιωνάς Νικολάου

Ο Ιωανάς Νικολάου, γεννήθηκε στο χωριό Γέρι της επαρχίας Λευκωσίας, στις 10 Αυγούστου του 1937 και είχε άλλα έξι αδέλφια. Ήταν απόφοιτος του δημοτικού σχολείου Γερίου και του Παγκυπρίου Γυμνασίου και εργαζόταν ως σχεδιαστής στον Οίκο Ιωάννου και Παρασκευαïδη στο Ακρωτήρι και στη Λευκωσία.  

Στον αγώνα της ΕΟΚΑ αναμείχθηκε όταν ακόμα ήταν μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Υπήρξε μέλος της πρώτης ομάδας του σχολείου του και της ομάδας «Γεράκι» του χωριού του. Τον Μάιο του 1955 σε διαδήλωση, χτύπησε Άγγλο αξιωματικό. Από φωτογραφίες που είχαν ληφθεί κατά την διάρκεια της διαδήλωσης αναγνωρίστηκε, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πρόστιμο δέκα λιρών.

Η δράση του συνεχίστηκε, συνεργαζόμενος με τις ομάδες Λευκωσίας για την απελευθέρωση κρατούμενων αγωνιστών, και σε επιθέσεις εναντίον Άγγλων στρατιωτών. Στις 15 Αυγούστου 1956 πήρε μέρος στην εκτέλεση Άγγλου πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις στην περιοχή “Άνοιγμα Κολοκάση” στη Λευκωσία και στη συνέχεια σε επίθεση εναντίον αυτοκινήτου της αγγλικής περιπόλου, το οποίο κατευθυνόταν στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής που είχε τεθεί υπό αυστηρή φρούρηση, μετά την εξορία του Αρχιεπισκόπου.

Μετά την ηρωικό του θάνατο, την δράση συνέχισαν τα αδέλφια του τα οποία ήταν και συνεργάτες του όσο ζούσε.

Κυριάκος Κολοκάσης

Ο Κυριάκος Κολοκάσης, γεννήθηκε και εκείνος στο χωριό Γέρι της επαρχίας Λευκωσίας, τις 4 Φεβρουαρίου του 1934. Προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια και είχε άλλα επτά αδέλφια. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γερίου και ήταν γεωργός. Πρωτοστατούσε στα εθνικά ζητήματα και αποτελούσε το ηγετικό στέλεχος των εθνικοφρόνων σωματείων του χωριού του.

Εντάχθηκε με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ , στην ομάδα «Γεράκι» του Γερίου, όπου συνεργαζόταν με τις ομάδες εκτελεστικού Λευκωσίας. Διατηρούσε κρησφύγετο στο οποίο έκρυβε αντάρτες και φύλαγε πυρομαχικά και όπλα τα οποία διένειμε σε ομάδες που δρούσαν στη περιοχή. Έπαιρνε μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις, όπως τον Μάρτιο του 1956 που μαζί με την ομάδα του, επιτέθηκαν με βόμβες πετρελαίου σε αποθήκες του αγγλικού στρατού στην Αθαλάσσα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και σε απόπειρες απελευθέρωσης καταδίκων όπως τον 15αύγουστο του 1956 που σε συνεργασία με την ομάδα της Λευκωσίας, προσπάθησαν να απελευθερώσουν τους θανατοποινίτες Μιχαήλ Κουτσόφτα και Παρασκευά Χοιροπούλη, αλλά αντί αυτών απελευθέρωσαν δύο άλλους κατάδικους.