Συνεχίζουν τις πιέσεις για ανθελληνική λύση στο Κυπριακό οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τους εδώ συνεργάτες τους. Για τον σκοπό αυτό στις αρχές Μαρτίου προγραματίζει επίσκεψη ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν. Ο συγκεκριμένος μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος των ΗΠΑ για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, οπόταν στην επερχόμενη ευρωπαϊκή του περιοδεία θα συμπεριλάβει την Κύπρο στις προτεραιότητες του, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό παρακολουθούνται στενά από την Ουάσιγκτον.

Στόχος της επερχόμενης επίσκεψης Ρούμπιν στην Λευκωσία θα είναι οι συναντήσεις με τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το Κυπριακό, καθώς σχεδιάζεται συνάντηση και με τις δύο “κοινότητες”. Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πηγές από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, ο Ρούμπιν θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ προ μερικών βδομάδων.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου μετά την επίσημη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, όταν η παρέμβαση τους Νούλαντ ήταν καταλυτική. Η αμερικανική διπλωματία αναφέρει πως στην επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα που άπτονται με το Κυπριακό, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου και το Φυσικό Αέριο. Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι έκδηλο, γι’ αυτό δεν θα ήταν έκπληξη μέχρι το τέλος του Απρίλη να υπάρξει η κάθοδος υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης, όπως του ίδιου του υπουργού εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί καθαρά από τα διαδικαστικά ζητήματα των συνομιλιών, οπότε θα ξεδιπλώσουν τις επόμενες κινήσεις τους την καταλληλότερη στιγμή.  

Ο ρόλος των Αμερικανών ήταν διαχρονικά ύπουλος στο Κυπριακό. Από την περίοδο πριν την εισβολή μέχρι και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι παρασκηνιακά επιβάλουν τα συμφέροντά τους στην Κύπρο. Η στήριξη των αμερικανών προς τους τούρκους ήταν ανέκαθεν ισχυρή, οδηγώντας στην εισβολή του 1974, το σχέδιο Ανάν του 2004 και το επερχόμενο ξεπούλημα, δήθεν λύση του 2014. Όποτε καταφθάνει αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην Κύπρο, οι εξελίξεις είναι άμεσες, ραγδαίες και δυσάρεστες για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Επιβάλλεται άπαντες να είναι σε επιφυλακή για την προάσπιση της πατρίδας μας, επειδή μετά την επίσκεψη Ρούμπιν ίσως βρεθούμε προ τετελεσμένου, που θα σημάνει την τουρκοποίηση της Κύπρου.