Σε κυνήγι μαγισσών έχει εξελιχθεί η Ετήσια Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το έτος 2012.

Αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι καθυστερημένες οφειλές, 968.730.000 ευρώ για την ακρίβεια, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Οι οφειλές αφορούν φορολογίες εισοδήματος, ακίνητης ιδιοκτησίας, κεφαλαιουχικών κερδών και κληρονομιάς. Ποσά τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν εμπρόθεσμα, εξαιτίας όμως της τάσης στρουθοκαμιλισμού που κατέχει τους αρμόδιους φορείς, 366.210.000 ευρώ θα πρέπει να διαγραφούν  διότι οι οφειλέτες είτε απεβίωσαν είτε πτώχευσαν.

Οι περισσότεροι εκ των οφειλετών γιατροί  και δικηγόροι οι οποίοι είναι άγνωστοι το ΤΕΠ εφόσον δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά παρόλαυτα γνωστοί στο Κτηματολόγιο, στο οποίο ενέγραφαν ακίνητα χιλιάδων ευρώ μετά από αγοροπωλησίες που γίνονταν επ’ ονόματι τους. Γνωστοί επίσης, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών καθώς έγγραφαν στο όνομα τους τα μεγάλης αξίας αυτοκίνητα που αγόραζαν και τα ποσά δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα για να περνούν απαρατήρητα.

Έκπληξη προκαλεί η διευκρίνηση της Γενικής Ελέγκτριας ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμένα στο μητρώο ΦΠΑ αλλά δεν είναι εγγεγραμένα στο ΤΕΠ. Επίσης, άλλα προσώπα εγγεγραμμένα στο ΤΕΠ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα, εώς 30.000 ευρώ το ανώτατο, και έπαιρναν δάνεια υπέρογκων ποσών από τις τράπεζες και κανένας δεν αναρωτήθηκε ουδέποτε πως αποπληρώνονταν οι πολύ υψηλές δόσεις.

Στο κράτος που επιβάλλει οι μαθητές να πληρώνουν κόμιστρα στα σχολικά λεωφορεία, την στιγμή που οι γονείς τους ή είναι άνεργοι ή ζουν με πενιχρά μέσα, οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν τις συντάξεις τους στο τέλος του μήνα, έχουν αποκοπεί σχεδόν όλα τα επιδόματα από τις ευάλωτες ομάδες του κυπριακού λαού, άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και η νεολαία μαστίζεται από την ανεργία και το αμφίβολο μέλλον, σε αυτό το κράτος ”δικαίου” οι γνωστοί άγνωστοι παρακρατικοί συνεχίζουν να αλωνίζουν, να εκμεταλεύονται και να κλέβουν. 

Απορίας άξιο είναι γιατί όλες αυτές οι οφειλές δεν εντοπίστηκαν εν καιρώ και να εισπραχθούν άμεσα. Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να ανακαλύψουν ξαφνικά άτομα τα οποία εδώ και δεκαετίες αγοράζουν και πωλούν κινήτα και ακίνητα διακινώντας εκατομύρια ευρώ αφορολόγητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως όλα δείχνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να αρχίσουν από κοινού ενδελεχείς ελέγχους στα αρχεία τους ξεκινώντας εκ των έσω.