Οι Εθνικιστικές και Αντιμεταναστευτικές νίκες στην Ευρώπη (Μέρος Β) – ΑΡΘΡΟ 

Τα Εθνικιστικά – Πατριωτικά κόμματα και κινήματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη και αυξάνουν τους ψηφοφόρους τους και συνεπώς και τις έδρες τους στη Βουλή των χωρών τους. Η ανάλυση της κάθε χώρας ξεχωριστά όπου κυβερνούν ή είναι ρυθμιστές τα εθνικιστικά αυτά κόμματα, θα μας διαφωτίσει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και που παραθέτουν πλέον οι λαοί της Ευρώπης τις ελπίδες τους για ένα καλύτερα υποσχόμενο μέλλον.

  • Φινλανδία – Μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση που κατέστησε το εθνικιστικό «κόμμα των Φινλανδών» (Finns Party) δεύτερο στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ένα νέο πολιτικό σκηνικό έχει διαμορφωθεί. Το κόμμα με επικεφαλής τη Ρίικα Πούρα ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά 2.5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ κατέλαβε και 7 παραπάνω έδρες στο φινλανδικό κοινοβούλιο. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία ((NCP) Πέτερι Όρπο, που κατέλαβε με μικρή διαφορά την πρώτη θέση, προχωρά σε συνεργασία με την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος, με την οποίαν έχει κοινές πεποιθήσεις σε ότι αφορά την οικονομική εξυγίανση της χώρας.

 

  • Σουηδία – Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση της Σουηδίας στηρίζεται από το εθνικιστικό – πατριωτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) του Τζίμι Ακεσον. Στις περσινές εκλογές κατέλαβε το 20.5%, εξασφαλίζοντας 73 από τις 349 έδρες στην Βουλή. Από ότι φαίνεται η μεταναστευτική κρίση βοήθησε πολύ το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να αυξήσει τα ποσοστά του και να πετύχει να πάρει τόσες έδρες στην Βουλή. Η Σουηδία υποδέχτηκε 250,000 αιτούντες άσυλο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της. Η επιρροή του εθνικιστικού αυτού κόμματος είναι εμφανής στο κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεσμεύσεις για ριζική αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών.

 

  • Αυστρία – Η δύναμη της «σκληρής Δεξιάς» εμφανίζεται ενισχυμένη στην Αυστρία μέσω του κόμματος της Ελευθερίας (FPO) υπό τον Χέρμπερτ Κικλ. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το FPO είναι το ισχυρότερο κόμμα της Αυστρίας, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 28% στην προτίμηση ψήφου, μια αύξηση ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογισθεί κάποιος ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Αυστρίας το 2019 είχε λάβει κάτι παραπάνω από 16%. Η πρόσφατη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας με το Αυστριακό Κεντροδεξιό κόμμα OVP, που βγήκε μεν πρώτο αλλά με ποσοστό 10% στις τοπικές εκλογές. Θεωρείται από τους αναλυτές προάγγελος για τις εθνικές εκλογές του 2024.

 

  • Πορτογαλία – Στην Πορτογαλία ανεβαίνει σταθερά η “Εθνικιστική Δεξιά” υπό τον πολιτικό σχηματισμό CHEGA, του 40χρονου Αντρέ Βεντούρα. Ενός κόμματος που από το 1.49% που είχε σημειώσει στις ευρωεκλογές του 2019 μπόρεσε μέσω πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που συνυπήρξε, να εξασφαλίσει στις προεδρικές εκλογές  του Ιανουαρίου του 2021 ένα 11.9% και ένα χρόνο αργότερα ποσοστό 7.28% σε εθνικό επίπεδο και 12 έδρες στο πορτογαλικό κοινοβούλιο. Το “εθνικιστικό δεξιό” αυτό κόμμα ιδρύθηκε το 2019 και η επιτυχία του είναι αξιοσημείωτη.

 

  • Ιταλία – Η ανάδειξη της Τζόργια Μελόνι στην Ιταλία, τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, είναι το αποκορύφωμα μιας τριαντάχρονης πορείας καθιέρωσης της εθνικιστικής ιδεολογίας μέσω της συμμετοχής της σε συνασπισμούς εξουσίας. Όλα ξεκίνησαν το 1994 όταν ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμμάχησε με την ξενόφοβη Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι. Καθώς τα παραδοσιακά κόμματα που πέρασαν από την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια εισέπρατταν την κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια της οικονομικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών, της ενδημικής διαφθοράς αλλά και της εισοδηματικής ανισότητας Βορρά και Νότου, η πρωτιά της Μελόνι έμοιαζε πλέον σίγουρη και τελικά συνέβη στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

  • Ουγγαρία – Στην Ουγγαρία ο ηγέτης του ξενόφοβου Fidesz Βίκτορ Όρμπαν διαθέτει τα προσόντα ενός ηγέτη της εθνικιστικής Δεξιάς. Ενθαρρυμένος από τα ποσοστά του, τα οποία από το 2010 που βρίσκεται στην εξουσία ξεπερνούν το 50% (πέρυσι κατέλαβε το 54.1% και πήρε 135 από τις 199 έδρες στη Βουλή) ο Όρμπαν χαιρετίζεται ως προστάτης του χριστιανισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού  και της παραδοσιακής οικογένειας  διατηρώντας δεσμούς με Δεξιούς εθνικιστές ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

  • Ισπανία – Η Ισπανία σήμερα, μια χώρα με νωπές μνήμες από ένα δικτατορικό καθεστώς, έχει καταφέρει να έχει ισχυρή εκπροσώπηση σε τοπικό κοινοβούλιο από νοσταλγούς του Φράνκο. Το υπερ εθνικιστικό δεξιό και αντι μεταναστευτικό κόμμα Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ που εισήλθε στους κόλπους της εκτελεστικής εξουσίας της Καστίλης και Λεόν πριν από ένα χρόνο, έχει φιλοδοξίες να επαναλάβει την εκλογική επιτυχία στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, στις αυτό διοικητικές εκλογές του προσεχούς Μάιου και στις βουλευτικές στο τέλος του χρόνου, για να καταστεί ισχυρός παράγοντας στο προσκήνιο της ισπανικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα στις κάλπες του 2019 έδειξαν ότι πήρε ποσοστό 15.1%, ενισχύοντας τις επιδόσεις του κατά 5%.

 

  • Πολωνία – Η ιστορία της εθνικιστικής δεξιάς στην Πολωνία είναι παρόμοια με αυτή της Ουγγαρίας. Το σημερινό κυβερνών υπερ συντηρητικό και εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Ματέους Μοραβιέτσκι, που για δύο δεκαετίες κινήθηκε από το Κέντρο στην Εθνικιστική Δεξιά, θριάμβευσε στις εκλογές του 2019 εξασφαλίζοντας το 43.6%. Το κόμμα υπερασπίζεται σθεναρά την παραδοσιακή οικογένεια.

Αινείας 

(Χρησιμοποιήθηκε υλικό που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο)

Πιο κάτω το μέρος Α:

Οι Εθνικιστικές και Αντιμεταναστευτικές νίκες στην Ευρώπη (Μέρος Α)