Εκατοντάδες ΕΛΑΜίτες, πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία, έδωσαν δυναμικά το παρόν τους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το βράδυ της 20ης Ιουλίου, της μαύρης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, τιμώντας όσους έγραψαν Ελληνική Ιστορία τις αποφράδες εκείνες ημέρες. Η ιαχή του τύμπανου για άλλη μια φορά ταρακούνησε την καρδιά της Λευκωσίας, ενώ η άφιξη της φλόγας από τον ιερότερο χώρο της Κύπρου, τα Φυλακισμένα Μνήματα, σήμανε την έναρξη της Αντικατοχικής Εκδήλωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ο οποίος υπογράμμισε ότι με οδηγό τη θυσία των ηρώων του 1974, των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και των Ισαάκ και Σολωμού, οι ΕΛΑΜίτες θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους για Απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ακολούθως, εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας, ο συναγωνιστής Σωτήρης Παπακυριακού δήλωσε πως η περήφανη Ελληνική Νεολαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου θα βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή, μαχόμενη για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.

Στη συνέχεια, ο συναγωνιστής Γιώργος Νικολάου έκανε μια ιστορική αναδρομή στις μαύρες εκείνες μέρες του 1974, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια λύση ΔΔΟ, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Επόμενος ομιλητής ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Πέτρος Κουντουρέσιης, που τόνισε ότι οι ΕΛΑΜίτες κρατώντας ψηλά τις σημαίες, στις σημερινές δύσκολες εποχές επιμένουν να αγωνίζονται εναντίον όλων για τα ιδανικά της Φυλής μας και την Απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης, που διατράνωσε τον πόθο όλων των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες, ελεύθεροι, παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τελευταίους ηρωομάρτυρες της πατρίδας μας, Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Τελευταίος ομιλητής, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, ο οποίος υπογράμμισε ότι 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, αυτοί που κατά καιρούς κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν την πατρίδα μας, επιρρίπτουν ευθύνες στο ΕΛΑΜ για τα όλα όσα έγιναν το 1974, την ίδια στιγμή που φρόντισαν να αποκρύψουν τις ιστορικές αλήθειες από τον λαό και να αφήσουν στο απυρόβλητο κορυφαίους Χουντικούς αξιωματικούς, όπως τον Μπονάνο, τον Γαλατσάνο και τον Αραπάκη, αλλά και την Κυβέρνηση Καραμανλή που δήλωσε ότι «Η Κύπρος κείται μακράν».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ τόνισε πως η μάνα Ελλάδα δεν εγκατέλειψε την Κύπρο, αλλά παλληκάρια από κάθε γωνιά της Ελλάδος, άφησαν την τελευταία τους πνοή υπερασπιζόμενοι τα ιερά χώματα της Κύπρου, όντας αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

Συνεχίζοντας ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, οφείλουμε να αντιτάξουμε μια στρατηγική για την αναχαίτησή της, αντίθετα όμως, συζητούμε για μια λύση του Κυπριακού στην ολέθρια βάση της ΔΔΟ.

Καταλήγοντας ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΑΜ δέχεται ένα ανηλεή πόλεμο από ολόκληρο το σύστημα τα τελευταία χρόνια διότι δημιουργήθηκε ένα νέο κίνημα που εκπροσωπεί την Εθνική ιδέα και διεκδικεί τα δίκαια του λαού μας. Εμάς, όπως τόνισε, που οι πατεράδες μας βρέθηκαν στα πεδία των μαχών το 1974, δεν θα δεχτούμε να πάρουμε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε πορεία στις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Λευκωσίας, με τα Εθνικιστικά και Αντιομοσπονδιακά συνθήματα να ταράζουν την ηρεμία όσων ξέχασαν την βάρβαρη τουρκική εισβολή και συμβιβάστηκαν με τα τετελεσμένα της κατοχής, επιλέγοντας την άνεση της καφετέριας από τον αντικατοχικό αγώνα στον δρόμο.