Σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Λεμεσό, το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου, στην παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων Εθνικιστών, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τίμησε το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ΕΛΑΜίτες κρατάνε άσβεστη την εθνική μνήμη και δεν ξεγράφουν την ιστορία της πατρίδας μας.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο ακαδημαϊκός, ιστορικός και ερευνητής, κ. Ανδρέας Μακρίδης, ο οποίος ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, το οποίο εξέφρασε με τον πλέον μαζικό τρόπο τον προαιώνιο πόθο των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα. Το Ενωτικό Δημοψήφισμα, που αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, αποτέλεσε προπομπός του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου οι Έλληνες της Κύπρου ξεσηκώθηκαν, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά την θέληση τους για ένωση.

Ακολούθως, ο υποψήφιος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές Γεάδης Γεάδη τόνισε πως όσοι επιθυμούν με τις πολιτικές τους να ξεγράψουν την εθνική μνήμη, λογάριασαν λάθος, καθώς με ασπίδα το ΕΛΑΜ, ο λαός αντιστέκεται. Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, ανέφερε πως, όπως η Ελλάδα, που κατά καιρούς οι πολιτικές της ηγεσίες πλήγωσαν την Κύπρο, παραμένει η στοργική μας μάνα, έτσι και η Κύπρος, όσο κι αν κάποιοι δειλιάζουν να το πουν, ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική.

Εν συνεχεία, ο συναγωνιστής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Μάριος Βασιλείου υπογράμμισε πως ο αγώνας που διεξάγουμε δεν αποτελεί μια απλή κομματική αναμέτρηση, αλλά ιερό καθήκον προς την ιστορία μας, για επιβίωση και συνέχιση του έθνους και του πολιτισμού μας. Η δικαίωση της θυσίας όσων έπεσαν για Ελλάδα και τιμή, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος, θα έρθει μέσα από ένα αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, για την πίστη μας και την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, ο οποίος κατακεραύνωσε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού, που για να καταργήσουν την τροπολογία του ΕΛΑΜ για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, μετέβηκαν στα κατεχόμενα και έλαβαν εντολή από τον κατοχικό ηγέτη για κατάργηση του εορτασμού του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία, που στη συνέχεια μετέτρεψαν με την ψήφο τους σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου μίλησε για το μείζον Εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, όπου ο πρωθυπουργός του Ελλαδικού κράτους ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στους σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας με την ψήφο «Ελλήνων» βουλευτών, διαγράφοντας 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας από ένα τόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ξεσηκώνεται και φωνάζει καθημερινά, πως η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα τιμά την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως απέναντι σε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που ξεπούλησε ακόμη και την ιστορία μας στον βωμό της ομοσπονδίας, υπάρχουν Έλληνες που αντιστέκονται και συνεχίζουν να κρατάνε άσβεστη την φλόγα της λευτεριάς μέσα στις ψυχές τους.