Άρθρο

H λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου έδωσε αναμφισβήτητα πληθώρα επιλογών για τον καταναλωτή. Με την έναρξη υλοποίησης του έργου, έγιναν αλλαγές στις δυο κεντρικές λεωφόρους, που περιβάλλουν το νέο σημείο αναφοράς στην πόλη της Λάρνακας, με την δημιουργία, δυο νέων κυκλικών κόμβων, για καλύτερη και πιο ομαλή πρόσβαση προς και από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Άνετοι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, αλλά  και υπαίθριοι, δίνουν στους καταναλωτές και επισκέπτες την ευκαιρία να σταθμεύσουν τα οχήματα τους.

Διασχίζοντας το νέο εμπορικό κέντρο, αντικρίζει ο καθένας, γνωστές αλυσίδες εστιατορίων και καφετεριών, προσφέροντας στους επισκέπτες διάφορες επιλογές ξεκούρασης και αναψυχής. Σ΄ ένα χώρο, στον οποίο ο κάτοικος της Λάρνακας, αλλά και ο επισκέπτης από άλλη πόλη, γνωρίζει εξαρχής ότι και μόνος να είναι, θα βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Εξάλλου, στην Κύπρο είμαστε,  όλο και κάποιο γνωστό θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε.

Αυτά και άλλα πολλά είναι που έχουν πλέον την ευκαιρία όχι μόνο οι κάτοικοι της πόλης του Ζήνωνα και της επαρχίας της Λάρνακας, αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου, μπορούν να απολαύσουν ως μία εναλλακτική επιλογή προορισμού για φαγητό και ποτό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της ιστορίας, διότι, από ζωή έσφυζαν και οι εμπορικές οδοί της πόλης της Λάρνακας μέχρι το Φεβρουάριο του 2020. Λίγο πριν αρχίσει η πανδημία του κορωνοιού.  Η οποία με τα αλλεπάλληλα lock-down, οι καταστηματάρχες ανά το παγκύπριο, κτυπήθηκαν οικονομικά, βλέποντας το εμπόρευμα τους να παραμένει στα ράφια.

Αυτές οι προμήθειες αποθηκεύτηκαν ως στοκ, καθώς έπρεπε να μπει στα καταστήματα το νέο εμπόρευμα. Ακολούθησε όμως η ίδια, δυστυχώς κατάσταση, με τον κόσμο να παραμένει περιορισμένος και ταυτόχρονα, πιο «σφικτός»  και επιφυλακτικός στις αγορές του, οι οποίες περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το στοκ των προμηθειών στις αποθήκες να μεγαλώνει για να αναπληρωθούν από τις νέες και ούτω καθεξής.

Αυτό είχε ως συνέπεια, οι καταστηματάρχες της Λάρνακας να πληγούν οικονομικά από την πανδημία, όπως όλοι. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε  η λειτουργία του εμπορικού κέντρου στη Λάρνακα, το οποίο, λειτουργώντας ως πόλος έλξης της εμπορικής κίνησης, άλλαξε τα ισοζύγια της αγοραστικής κίνησης στην πόλη τους.

Μια βόλτα στις πάλαι ποτέ ξακουστές εμπορικές οδούς της Λάρνακας, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος το πρόβλημα.  Αρκετά καταστήματα έχουν τερματίσει την λειτουργία τους και είναι προς ενοικίαση και αλλά διατηρούνται με νύχια και με δόντια στη ζωή.

Ο κόσμος που κινείται, είναι ελάχιστος και ταυτόχρονα οι χώροι εστίασης περιμένουν ένα «καλό Σαββατοκύριακο», για να έχουν πελατεία.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, Δημοτικό Συμβούλιο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως φροντίσουν να βρουν κίνητρα προς ιδιώτες, για να επενδύσουν σε αυτές τις γειτονιές και δρόμους, για να μην έχουν τα επακόλουθα των καταστηματαρχών  των οδών Λήδρας – Ονασαγόρου των περασμένων χρόνων, όπου χρειάστηκε περίπου μια 20ετια, για να επιστρέψει ο κόσμος μετά την πεζοδρομοποίηση τους.

Ανδρέας Καδής Επαρχιακός ΕΛΑΜ Λάρνακας

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Οι δύο όψεις ζωής της πόλης του Ζήνωνα