Οι χθεσινές αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ που αφορούν το σκάνδαλο του Συνεργατισμού και τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων ως προς την κατάρρευσή του, δικαιώνουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Θυμίζουμε ότι το Κίνημά μας και ο Πρόεδρός του αποκάλυψαν με στοιχεία και ονόματα τους υπεύθυνους, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2018.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρεται σε:

Διαγραφή 60.000 ευρώ από δάνειο 110.000 ευρώ που συνάφθηκε στο όνομα 2 δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ στην Άχνα, οι Δημήτρης Κ. Ματώλης και Γιαννάκης Α. Ανδρέου, με σκοπό την ανέγερση οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων. Τελικά, διαγράφηκαν 54.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό αποπληρώθηκε από το ίδιο το ΑΚΕΛ.Έγγραφο, με το λογότυπο της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Αμμοχώστου, το οποίο απευθύνεται προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα υπογράφεται από τους Χρύσανθο Ζανέττο, Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και τον Παναγιώτη Πέτρου, Οικονομικό Υπεύθυνο ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, με το οποίο διαφαίνεται ότι, αν και το δάνειο συνήφθη από τους δυο δημοτικούς συμβούλους, η αποπληρωμή του ποσού των 60 χιλιάδων ευρώ, που απέμεινε μετά την αναδιάρθρωση και διαγραφή, έγινε από το ΑΚΕΛ. Το κόμμα, φέρεται, μάλιστα, να έσπασε για τον σκοπό αυτόν γραμμάτιο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ.

Διαγραφή 907 χιλιάδες ευρώ από δάνειο, στον Χρίστο Ρότσα, πρώην Βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού για την περίοδο 1991 – 2001.

Η παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στον κ. Ρότσα και σε συνδεδεμένες στον ίδιο εταιρείες, αφορούν συνολικό ποσό 1, 3 εκ. ευρώ. Βάσει του εγγράφου, μετά τη διευθέτηση που έγινε με την τράπεζα, διαγράφηκαν 907 χιλιάδες και καταβλήθηκαν ποσά 143,500 χιλιάδων σε μετρητά και δόθηκαν έναντι του δανείου 11  ακίνητα για ποσό 220,500. Η έρευνα της Μονάδας Επιθεώρησης, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, και αδυναμίες στη διαδικασία παραχώρησης πιστωτικών διευκολύνσεων προς τον κ. Χρίστο Ρότσα.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτηρίζεται, το γεγονός ότι, ενώ στα νομικά έγγραφα, αναφέρεται ότι η παραχώρηση του ορίου παρατραβήματος στην εταιρεία Yellow Side Development του κ.Ρότσα ανερχόταν στις 34 χιλιάδες, στο τραπεζικό σύστημα καταχωρίσθηκε όριο ύψους 87 χιλιάδων ευρώ.

Το εν λόγω όριο εγγυήθηκαν μάλιστα τρία Διευθυντικά στελέχη της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, όπου κ. Ρότσας διατηρούσε λογαριασμό. Η Μονάδα εισηγείται λήψη νομικών μέτρων, αλλά και εξέταση από τη Νομική Υπηρεσία του ενδεχομένου ύπαρξης αστικών και ποινικών αδικημάτων εναντίον των στελεχών της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου. Τέλος, ζητείται από την υπηρεσία Εκτιμήσεων να ελέγχει τις εκτιμήσεις ακινήτων που διενεργήθηκαν από το γραφείο.

Τα έγγραφα όπως παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ στις 12 Μαρτίου 2019

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν τη θέση της Ερευνητικής Επιτροπής, καθώς και όσα κατήγγειλε το Ε.ΛΑ.Μ., ότι υπήρξαν διαγραφές δανείων και ευνοϊκή μεταχείριση προς τα κόμματα του κατεστημένου. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες νέες αποκαλύψεις που προανήγγειλε το ΣΙΓΜΑ και αφορούν όλους τους κομματικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο του Συνεργατισμού ή οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο.

Δική μας απαίτηση είναι όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.