Θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα όλοι αυτοί που κατηγορούν τον Εθνικισμό. Θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και να μας πουν (και να αποδείξουν) πότε οι Έλληνες Εθνικιστές έχουν απειλήσει τον οποιονδήποτε. Δεν κινδυνεύει η Πατρίδα από τους Εθνικιστές, αλλά κινδυνεύει ο απανταχού Ελληνισμός από τους Αλβανούς, από τους Τούρκους, τους Τουρκαλβανούς και αυτό το συνονθύλευμα που εδώ και αιώνες προσπαθεί να κατακτήσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον Ελληνισμό. Όχι, δεν θα εστιάσουμε στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για Οθωμανική Αυτοκρατορία, ούτε για τις δηλώσεις του για την συνθήκη της Λωζάνης, αλλά αυτή την φορά θα επικεντρωθούμε σε άλλα απτά παραδείγματα κατά του Ελληνισμού. Παραδείγματα όπως αυτά που συνέβησαν στην Χείμαρρα όπου 19 σπίτια Ελλήνων θα κατεδαφιστούν.

Μάλιστα, για εξηγήσεις από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη η ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα σχετικά με την υπόθεση της κατεδάφισης 19 σπιτιών στη Χειμάρρα που ανήκουν σε ομογενείς.

«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» αναφέρει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του για το θέμα.

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτρικών:

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

»Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

»Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

“Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα”.

Από την πλευρά του, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» τη θέση της Αθήνας και αναφέρει πως έχει κληθεί για εξηγήσεις η ελληνίδα πρέσβειρα.

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ μετά την αρχική ανακοίνωση της Αθήνας.

Αυτό είναι ακόμη ένα τρανταχτό παράδειγμα για να διαπιστώσουν οι αδαείς ότι σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμμεται πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων οι επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων, Αλβανών και όλων αυτών που για αιώνες ονειρεύονται την διάλυση του Ελληνισμού. Κούνια που τους κούναγε. Δεν είμαστε μόνο εδώ για να φιλάμε Θερμοπύλες, αλλά και για να κρατάμε σε εγρήγορση τους Έλληνες που βρίσκονται υπό την επήρεια πλάνης.