Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, μετά την εξέγερση των αλλοδαπών.

Δεν παραβλέπουμε την έλλειψη συντονισμού όλων των υπηρεσιών παρατηρείται, με τους αρμόδιους φορείς να διαπιστώνουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης, με θέματα ασφάλειας λόγω παραβατικών συμπεριφορών αλλά και θέματα υποστελέχωσης.

Την στιγμή που Βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων επικεντρώθηκαν στα προβλήματα του Κέντρου και επέδειξαν ενδιαφέρον μόνο για τους αλλοδαπούς, ο μόνος Βουλευτής που ενδιαφέρθηκε για τους κατοίκους της Κοφίνου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από την ύπαρξη του συγκεκριμένου κέντρου, ήταν ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Λίνος Παπαγιάννης.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή από τον υπεύθυνο ασύλου, κ. Πολυδώρου, η εξέγερση των αλλοδαπών έγινε εξαιτίας του ΕΕΕ, με κάποιους εκ των βουλευτών αλλά και των παρευρισκόμενων να δηλώνουν με παράπονο ότι το επίδομα του ΕΕΕ είναι πολύ μικρό και εμμέσως να δικαιολογούν τους εξεγερμένους αιτητές.

Τότε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ παρέμβηκε καταλυτικά, λέγοντας πως και οι συμπατριώτες μας λαμβάνουν πολύ χαμηλά ΕΕΕ, όμως δεν έκαψαν κανένα κέντρο, ενώ ταυτόχρονα αιτήθηκε την τιμωρία όλων των εξεγερμένων που συμμετείχαν στα επεισόδια και όχι όσων τα παρακίνησαν.

Η ανάγκη βελτίωσης του κέντρου  και των συνθηκών διαβίωσης θα πρέπει φυσικά να βελτιωθούν όπως τόνισε, ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει οι αλλοδαποί που φιλοξενούνται να σεβαστούν την Κυπριακή Δημοκρατία.