Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ογκωδέστατος φάκελος ο οποίος ετοιμάσθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αφορά σε δάνεια που παραχωρήθηκαν στον πρώην Γενικό Διευθυντή της, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη. Όπως αναφέρθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας, ο φάκελος Χλωρακιώτη είναι ο πρώτος που παραδίδεται από την ΣΚΤ στην Αστυνομία και περιέχει όλα τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από έρευνες που η ΣΚΤ διενήργησε για δάνεια που δόθηκαν σε πρώην αξιωματούχους της, αλλά και αξιωματούχους διαφόρων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ).

Ογκώδεις φάκελοι

Συγκεκριμένα, όπως ελέχθη, η ΣΚΤ διενήργησε έρευνες σε πολλά επίπεδα, ετοίμασε εκθέσεις και στη βάση των εκθέσεων αυτών ετοιμάσθηκαν φάκελοι με όλα τα στοιχεία που αφορούν μερικές δεκάδες πρώην αξιωματούχους της αλλά και στελέχη ΣΠΙ.«Πρόκειται», αναφέρθηκε, «για ογκώδεις φακέλους οι οποίοι περιέχουν πρωτογενή στοιχεία, τα οποία εντοπίσθηκαν στη διάρκεια των εσωτερικών ερευνών. Η ΣΚΤ άρχισε τις έρευνές της πολύ πριν το ζητήσει η Αστυνομία, γι’ αυτό και τώρα είμαστε σε θέση να την εφοδιάσουμε με όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται για να προχωρήσει στις δικές της έρευνες, για τυχόν ποινικά αδικήματα».Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Αστυνομία ζήτησε και πήρε από την τράπεζα τον φάκελο για τον πρώην Γενικό διευθυντή της ΣΚΤ Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη.

«Είναι ο πρώτος φάκελος που μας ζητήθηκε», είπε, δεν θέλησε όμως να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, μια και υπάρχει θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μεταξύ των στελεχών για τα οποία ετοιμάσθηκε φάκελος από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είναι και ο τέως Γραμματέας της Συνεργατικής Στροβόλου Δημητράκης Σταύρου.

«Έχουμε και αυτόν τον φάκελο έτοιμο», ανέφερε, «και θα τον δώσουμε μόλις μας ζητηθεί από την Αστυνομία».Οι έρευνες αφορούν δεκάδες ανώτερα στελέχη

Απο το Τμήμα Επικοινωνίας της ΣΚΕ ελέχθη, επίσης, ότι ορισμένα από τα στελέχη τα οποία ελέγχθηκαν είχαν ανώτερες θέσεις στον Συνεργατισμό, ενώ συμμετείχαν και στην Επιτροπεία της ΣΚΤ.

«Η κάθε περίπτωση», αναφέρθηκε, «πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο κι έχουμε όλα τα στοιχεία ενώπιόν μας. Θα τα παραδώσουμε στην Αστυνομία με τη σειρά που θας μας ζητηθεί». Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι όπως φάνηκε από τις έρευνες αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν, οι «ατασθαλίες» στον Συνεργατισμό οφείλονταν κυρίως σε χαλαρή εποπτεία.

«Εκείνο που πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για συγκάλυψη οποιασδήποτε υπόθεσης», αναφέρθηκε, ενώ τονίσθηκε ταυτόχρονα ότι τα ποσά τα οποία φαίνεται ότι παραχωρήθηκαν σε στελέχη του Συνεργατισμού χωρίς την τήρηση των διαδικασιών ή χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις δεν είναι τέτοια, ώστε να κατηγορείται το Κίνημα ότι επέφερε την καταστροφή στην οικονομία.

«Είναι μεν αρκετά, όχι όμως τόσα ώστε να θεωρείται ο Συνεργατισμός υπεύθυνος για την καταστροφή», τόνισαν οι ίδιες πηγές.Αποκαλύψεις από μια επιστολή

Όπως είναι γνωστό, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013 αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις προβληματικών δανείων, τα οποία παραχωρήθηκαν στον τέως Γενικό Διευθυντή του Κινήματος Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και την οικογένειά του.Οι αποκαλύψεις έγιναν μετά από διαρροή επιστολής του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος προειδοποιούσε τον κ. Χλωρακιώτη για τους κινδύνους με τους οποίους βρισκόταν αντιμέτωπος ο Συνεργατισμός. Στην επιστολή γινόταν λόγος και για προβληματικά προσωπικά δάνεια του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη από τη ΣΠΕ Στροβόλου. Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής παρατηρούσε ότι ο κ. Χλωρακιώτης, οι θυγατέρες, η σύζυγός του, καθώς και η εταιρεία στην οποία μοναδική μέτοχος είναι η σύζυγός του, έλαβαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους 10,9 εκατομμυρίων ευρώ.Ο Αθανάσιος Ορφανίδης έγραφε, επίσης, ότι τα προσωπικά δάνεια του ιδίου του κ. Χλωρακιώτη και της οικογένειάς του, ύψους 10,9 εκ., παρουσίαζαν σημαντικές καθυστερήσεις στις 30 Νοεμβρίου του 2009, ενώ για μεγάλο μέρος των εν λόγω πιστωτικών διευκολύνσεων δεν είχε καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό από τον κ. Χλωρακιώτη ή την οικογένειά του, κατά το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2009, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη επιτόπιος έλεγχος στη ΣΠΕ Στροβόλου.Έληγαν το 2037

Στην ίδια επιστολή, ο πρώην Διοικητής ανέφερε στον κ. Χλωρακιώτη και τα εξής:«Δεν λάβατε ή δεν εισηγηθήκατε τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για βελτίωση της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου της ΣΠΕ Στροβόλου, λόγω της ύπαρξης των προς εσάς πιστωτικών διευκολύνσεων. Παρά την προβληματική συναλλακτική συμπεριφορά των πιστωτικών διευκολύνσεων που παραχωρήθηκαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου προς εσάς και τα συνδεδεμένα με εσάς πρόσωπα, σας εγκρίθηκε μετά τις 30 Νοεμβρίου του 2009 αναδιάρθρωση των εν λόγω πιστωτικών διευκολύνσεων και παραχωρήθηκε περίοδος χάριτος 3 ετών. Κάποια από τα δάνεια, τα οποία παραχωρήθηκαν σε εσάς προσωπικά, έχουν ημερομηνία λήξης το 2037, χρόνος ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ την ημερομηνία αφυπηρέτησής σας. Τονίζεται δε, ότι κατά τη συνετή τραπεζική πρακτική, ο χρόνος αποπληρωμής δανείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ημερομηνία αφυπηρέτησης ενός μισθωτού».Η συνέντευξη Τύπου

Ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης απέρριψε όλες τις κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνονταν στην επιστολή Ορφανίδη, όταν αυτή διέρρευσε και δημοσιοποιήθηκε και δεσμεύθηκε να απαντήσει με λεπτομέρειες σε όσα του κατεμαρτυρούντο αμέσως μετά την αφυπηρέτησή του, στο τέλος δηλαδή του Σεπτεμβρίου του 2013. Για τον σκοπό αυτό θα συγκαλούσε, όπως είχε αναφέρει, συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη όμως δεν έχει ακόμα συγκληθεί. 

ΠΗΓΗ