Η  Ορθόδοξη Εκκλησιά  σε δύσκολα χρόνια, πάντοτε στεκόταν αρωγός και στήριζε με ξεκάθαρες αποφάσεις άλλα και θυσίες το Έθνος. Πράγμα το οποίο έχει την υποχρέωση να πράττει έναντι της ιστορικής συνέχεια του Ελληνισμού.

Έτσι, η  Διαρκή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προβληματισμένη και ανήσυχη με τις εξελίξεις και τα μαγειρέματα των κυβερνώντων για το θέμα της χρήσης  του ονοματος Μακεδονία, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως από πλευράς της ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η πιθανότητα να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία άλλου κράτους.

Τόνισαν επίσης με αυστηρότητα στη Ελληνική κυβέρνηση,  πως ο όρος είναι καθαρά ελληνικός από αρχαιοτάτων χρόνων και πως η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα του κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη χθεσινή και σημερινή Συνεδρία:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζόμενη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Έχουμε την πίστη και την ελπίδα ότι και η Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και ολόκληρος ο οικουμενικός Ελληνισμός θα υψώσει το ανάστημα όπως του αρμόζει, σε οποιεσδήποτε επιβουλές που θα πλήττουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας και του Έθνους μας.

Στέλιος Στυλιανού
Στέλεχος ΕΛΑΜ