Η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών απέρριψε ομόφωνα (πλην ΔΗΣΥ) την αποδέσμευση του κονδυλίου ύψους €25 εκατομμυρίων για τη δημιουργία αποθεματικού του Ταμείου Αλληλεγγύη.

Το Ταμείο, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχει, υποτίθεται, σκοπό τη σταδιακή οικονομική στήριξη συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους τους να εξαφανίζονται εν μία νυκτί για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του κουρέματος καταθέσεων το Μάρτιο του 2013.

Το κονδύλι των 25 εκατομμυρίων ευρώ είχε δεσμευθεί κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού την περασμένη Τετάρτη και η επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για να εξεταστεί η πιθανή αποδέσμευσή του. Όλα τα κόμματα πλην Δημοκρατικού Συναγερμού κατήγγειλαν τον καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής και απέρριψαν την αποδέσμευσή του ποσού.

Ο κύριος Αναστασιάδης, αφού πρώτα αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα δεχόταν ποτέ κούρεμα καταθέσεων και στη συνέχεια αρνήθηκε για 4 χρόνια οποιαδήποτε σηζήτηση για πιθανή αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, άνοιξε θέμα οικονομικής στήριξής τους, ελάχιστες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, ελπίζοντας σε εκλογικά οφέλη.

Επιπλέον, στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως σκοπός του “είναι να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα”! Με λίγα λόγια, το ταμείο που θα “αποζημιώσει” τους κουρεμένους καταθέτες θα στηρίξει τις τράπεζες αντί για τους συμπολίτες μας που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται!

Το ΕΛΑΜ απορρίπτει τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η σταδιακή αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να υλοποιηθεί με λεπτομερές σχέδιο και σαφές χρονοδιάγραμμα.