Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνος Παπαγιάννης παραχώρησε συνέντευξη στην ειδησεογραφική σελίδα Famagustars, με αφορμή τις πρόωρες εκλογές για ανάδειξη του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

1) Ρίζες Βαρωσιώτικες;  Ανάλυσε μας λίγο από που κρατάει «σκούφια» σου.

– Είμαι πρόσφυγας από την οικογένεια του πατέρα μου. Συγκεκριμένα από την Αγία Ζώνη. Όλη η οικογένεια από την πλευρά του πατέρα μου κατάγεται από το Βαρώσι και από μωρά μας έχουν γαλουχίσει με αναμνήσεις τους και ιστορίες από την Αμμόχωστο.

2) Ερχόμαστε…απο την Αμμόχωστο, για την Αμμόχωστο! Ποιό είναι το ακριβές νόημα αυτού του μότο;

– Είναι το σύνθημα που είχαμε από την αρχή της δημιουργίας του κινήματος. Βασισμένο σε αυτό που πιστεύουμε. Ότι δηλαδή η προσφυγιά και ο χρόνος δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν στο να ξεχάσουμε την Αμμόχωστο. Αντιθέτως, ζούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να διαφωτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

3) Είσαι ο μοναδικός κομματικός υποψήφιος απο τους 5, οι υπόλοιποι είναι «ανεξάρτητοι». Θεωρείς ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υποψηφιότητά σου;

– Δεν πιστεύω ότι οι 2 υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων είναι ανεξάρτητοι. Οι υποψηφιότητες του κ. Κάρουλα και του κ. Ιωάννου τυγχάνουν υποστήριξης από Δησυ και Ακελ-Δήκο αντίστοιχα. Όσον αφορά το πρόσωπο μου θεωρώ ότι είχαμε υποχρέωση ως κίνημα, από την στιγμή που δεν υπήρξε κοινός υποψήφιος και αφού όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική γραμμή στο Εθνικό μας θέμα, να δώσουμε επιλογή στους Βαρωσιώτες που διαφωνούν με αυτές τις πολιτικές. Άρα δεν θεωρώ ότι θα επηρεάσει αρνητικά.

4) Τα σχόλια σου για το τελευταίο κοινό ανακοινωθέν του Δημ.Συμβ. Αμμοχώστου στις 21/6/19, ειδικότερα όσον αφορά:

«Έχοντας υπόψη τη συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, επαναλαμβάνει τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια η οποία θα ενισχύσει την συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι καμία διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Στόχος μας παραμένει μια πατρίδα χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς οδοφράγματα και χωρίς καμία διαχωριστική γραμμή.»

– Καταρχάς να κάνω μια αναφορά αν επιτρέπεται. Υπήρξαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμμοχώστου που διαφώνησαν με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Ο ένας ήταν ο δημοτικός μας σύμβουλος κ. Πολύς Ευαγγελίδης. Όσον αφορά την ανακοίνωση θεωρώ ότι όντως κανένα οδοφράγμα και κανένα μέτρο δεν μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες καθώς η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί όμως είναι ότι πρέπει επιτέλους να δούμε κατά πόσο έχει βοηθήσει η πολιτική των ανοικτών οδοφραγμάτων και των ΜΟΕ.

5) Τα προσωρινά γραφεία του Δήμου βρίσκονται στην Λεμεσό…και εκεί θα παραμείνουν; Ή θα επιδιώξεις την μεταφορά τους κοντά στην κατεχόμενη Πόλη; Ας πούμε…γιατί να μην μεταφερθούν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου στην Δερύνεια;

– Η πάγια και κρυστάλλινη μας θέση είναι ότι τα γραφεία του Δήμου πρέπει να μεταφερθούν στα όρια του Δήμου στις ελεύθερες περιοχές. Για πάρα πολλούς λόγους. Τόσο πρακτικά όσο και συμβολικά το πολιτιστικό της Δερύνειας θα έδειχνε τον δρόμο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για επιστροφή στην πόλη μας. Ο αγώνας σε εσωτερικό και εξωτερικό θα ήταν πιο πειστικός και πιο έντονος. Η ανάγκη για ανάδειξη του προβλήματος θα ήταν καθημερινή υποχρέωση στην πράξη. Το κτήριο είναι εκεί και τις περισσότερες μέρες είναι άδειο από ζωή. Η ανάγκη για Αντικατοχικό αγώνα είναι πιο έντονη από ποτέ.

6) Θα συνεχίσεις την πολιτική που χάραξε ο τέως Δήμαρχος; Βασική αρχή του οποίου ήταν:

«…το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένα απλό ΜΟΕ. Η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου εδώ και 44 χρόνια από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει ξεκάθαρα, όχι μόνο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και τα δεσμευτικά Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979. Προς τούτο καλεί την Κυβέρνηση να θέσει πιο έντονα και επιτακτικά το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου, όπως προκύπτει από τα σχετικά ψηφίσματα, και να ζητήσει από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, βάσει των όρων εντολής του να θέσει αποφασιστικά το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.»

– Τόσο τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και και οι αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας δείχνουν τον δρόμο που θα έπρεπε να έχουμε σαν κράτος. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση θα έπρεπε να απαιτούμε την επιστροφή ολόκληρης της πόλης όπως ακριβώς δηλώνουν και οι αποφάσεις. Το να μπαίνουμε στην συζήτηση για το αν θα είναι ένα ακόμα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι άσκοπο και λανθασμένο. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι ο κυρίως και κοινός παρονομαστής όλων των κομμάτων και όλων των οργανισμών. Γι αυτόν τον λόγο κυρια μου προτεραιότητα θα είναι η Ευρωπαϊκή οδός έτσι ώστε να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για το αυτονόητο. Το ζήτημα της κατεχόμενης μας γης είναι αδιαπραγμάτευτο για το κίνημα μας και δεν μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι τα 45 χρόνια που πέρασαν και δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα ξαφνικά θα αλλάξουν την στάση της Τουρκίας με τους τρόπους που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Σε αυτό σημείο να αναφέρω ότι λανθασμένα πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ένας δήμαρχος μπορεί να λύσει αυτό πρόβλημα από μόνος του. Ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου οφείλει μεταξύ άλλων να πιέσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την διαπραγματευτικη ομάδα προς αυτήν την κατεύθυνση.

7) Τι σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα; Γιατί κάποιος να αφήσει την θέση του βουλευτή με ότι συνεπάγεται αυτό (κύρος, μισθοδοσία, φωνή στην βουλή) και να πάει για Δήμαρχος ενός κατεχόμενου Δήμου…με περιορισμένο προσωπικό, προϋπολογισμό και «συμβολικό» ρόλο;

– Καταρχάς τα όσα νοιώθω για την Αμμόχωστο και την κατεχόμενη μας γη γενικότερα δεν μου άφησαν άλλη επιλογή. Για εμάς ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα, ο μισθός και τα ωφελήματα. Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλω να αλλάξουν είναι η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Δήμος Αμμοχώστου όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της κατεχόμενης μας πατρίδας δεν έχουν άλλες υποχρεωσεις. Ο πρόσφυγας που είναι ακρωβολισμενος σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, έχει ανάγκες και προβλήματα. Είναι υποχρέωση του κάθε δημάρχου να ασχολείται με αυτά προβλήματα και να προσπαθεί για το καλύτερο των δημοτών του. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η Αμμοχωστος είναι απλή υπόθεση, είμαι πεποισμενος όμως ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα. Για την πόλη που δεν έζησα, αλλά που μεγάλωσα με αυτήν θα παλέψω για ότι καλύτερο με φόντο την νέα γενιά και το μέλλον αυτής της πατρίδας.

Υ.Γ. Αν εκλεγείς θα μας «αφήνεις» να κάνουμε το Καρναβάλι, τον Κατακλυσμό και τα Ανθεστήρια Αμμοχώστου στο Δήμο Παραλιμνίου;

– Υ. Γ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ