Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για το θέμα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λάρνακας Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε τα πιο κάτω:

«Κυρία Πρόεδρε,

Ως ΕΛΑΜ θα υποστηρίξουμε την τροποποίηση του Συντάγματος. Πρόκειται αλήθεια για πολυβασανισμένα νομοσχέδια. Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μία μεγάλη αναγκαιότητα για την Κύπρο. Είναι γνωστό σε όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του δικαστικού συστήματος μέχρι τους πολίτες που οδηγούνται εκεί για προσωπικές τους υποθέσεις.

Αυτά θα λυθούν στην ολότητά τους και από την μία ημέρα στην άλλη θα δούμε δικαστήρια αγγελικά πλασμένα να λειτουργούν ρολόι; Εμείς λέμε πως όχι.

Αυτό για το οποίο όμως είμαστε πεπεισμένοι είναι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα ο χρόνος εκδίκασης μίας έφεσης να είναι 7 χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν το ΕΔΑΔ να επιδικάζει προστίματα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω καθυστέρησης στην έγκαιρη διάγνωση  αστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των διαδίκων και στην έγκαιρη έκδοση αποφάσεων των Δικαστηρίων.

Μεγάλες καθυστερήσεις λοιπόν οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συγκέντρωση εξουσιών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κρατούμε ότι μέσα από τα νομοσχέδια επιτυγχάνονται συγκεκριμένα ζητήματα:

–        Τα θεσμικά αντίβαρα. Δεν υπάρχουν σήμερα και εισάγονται.

–        Ευελιξία και ενδυνάμωση της λειτουργικότητας της ανώτατης βαθμίδας

–        Εξειδίκευση, κάτι που θα φέρει την ενίσχυση ποιότητας της δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, ένα ακόμη μείζον ζήτημα του τόπου μας πέρασε από τη δίνη των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ψήφισης των νομοσχεδίων.

Φτάσαμε σε σημείο να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον και την επιβίωση του Κυπριακού συστήματος δικαιοσύνης και να εκφράζονται φόβοι για την πλήρη κατάρρευση της με όλες τις επακόλουθες συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν.

Κυριότερος παράγοντας για τη λήψη της απόφασης που λάβαμε ως πολιτική παράταξη είναι η συμφωνία των συλλόγων και ανθρώπων που εκπροσωπούν όσους βρίσκονται καθημερινά στα δικαστήρια και αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

Είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το Ανώτατο Δικαστήριο, η Εισαγγελία και σε γενικότερο βαθμό η Επιτροπή της Βενετίας κ.α.

Κλείνοντας κυρία Πρόεδρε, οι προκλήσεις στο Δικαστικό σύστημα της Κύπρου μεγαλώνουν καθημερινά. Όσο συνεχίζεται η απάθεια και η αναβλητικότητα η κατάσταση θα χειροτερεύει. Θέλουμε δικαιοσύνη ταχύτερη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Στο χέρι πλέον των αρμοδίων είναι να αξιοποιήσουν τα νομοθετικά όπλα που τους δίνουμε και να αντιστρέψουν την κατάσταση».