Ο Μάριο Ντράγκι με την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εξέθεσε ανεπανόρθωτα στα μάτια του λαού τις ακραίες περιοριστικές οικονομικές πολιτικές Αναστασιάδη και της πολιτικής λιτότητας του, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης και παίρνοντας αποστάσεις από τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές των εν Κύπρο υποτακτικών της Μέρκελ.

Εδώ και δύο χρόνια ο ΥΠΟΙΚ της Ψευτοδεξιάς μας βομβάρδιζε νυχθημερόν με το πόσο ορθά και αναγκαία ήταν τα «αιματηρά μέτρα» λιτότητας και πόσο σημαντικό ήταν να μην υποτιμηθεί το νόμισμα γιατί αυτό θα γιγάντωνε τον πληθωρισμό. Φαίνεται όμως ότι οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος τους τελειώνει και ότι πλέον οι λαοί δεν έχουν άλλα περιθώρια, γι’ αυτό προσπαθούν να γλυκάνουν το χάπι της νέο φιλελεύθερης πολιτικής τους και να τονώσουν τις εθνικές οικονομίες με φτηνό Ευρώ. Να υπενθυμίσουμε και τις προ ημερών “ρητορείες” του πολυμαθή Ευρωβουλευτή του Δη.Συ. Χριστοφόρου που περιγελούσε την Ρωσική Δημοκρατία της οποίας υποτιμήθηκε το νόμισμα. Είμαστε πολύ περίεργοι να ακούσουμε τι θα απαντήσει τώρα ο συγκεκριμένος φιλόσοφος της νεοφιλελεύθερης παράταξης.

Σαν Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) πιστεύουμε ότι η απόφαση σίγουρα ευνοεί κατά πολύ τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες του Βορρά οι οποίες εκμεταλλευόμενες το «έκπτωτο» ευρώ θα μπορέσουν να τονώσουν τις εξαγωγές τους εκτός Ευρώπης. Στην περίπτωση της Κύπρου θα ενισχύσει τον τουρισμό από χώρες εκτός Ευρωζώνης αλλά σίγουρα θα τινάξει στον αέρα το Εμπορικό ισοζύγιο λόγω αύξησης του κόστος εισαγωγών από χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ και θα δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις. Οι προϋποθέσεις που η Κύπρος ζητείται να εκπληρώνει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα ξεκινήσει να εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να ακολουθεί κατά γράμμα το μνημόνιο.                          

Αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει την οικονομία αλλά θα ενισχύσει την προσπάθεια ξένων επενδυτικών ταμείων εκτός Ευρώπης να αγοράσουν επί πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το επαχθές χρέος που τους επέβαλαν οι τράπεζες.

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)