Κλοιό πιέσεων γύρω από τη Λευκωσία επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα, προωθώντας τεχνηέντως την εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Τουρκία επιδιώκει να συρθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνομιλίες χωρίς να έχει εκτονωθεί η κρίση που προκάλεσε το καθεστώς της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι προφανές, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, ότι η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της λήξης της οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, την αποχώρηση (μέχρι νεωτέρας) του «Μπαρμπαρός» και τη διαμόρφωση «νέου σκηνικού» στο Κυπριακό. Η Άγκυρα, που παρουσιάζεται δήθεν έτοιμη για συμφωνία, επιδιώκει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να αρθούν επί της ουσίας οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στόχος είναι να υπάρξει μια φόρμουλα για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι. 

Στο παιχνίδι της διαμόρφωσης κλίματος «ευφορίας» και της δημιουργίας εντυπώσεων δεν είναι μόνη η Τουρκία. Υπάρχουν και άλλες χώρες και δυνάμεις που βλέπουν «σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό». Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε ενημέρωση προς τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο για τα συμπεράσματά του από την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, ανέφερε ότι η βρετανική Κυβέρνηση έχει ακόμα πολλές ελπίδες πως θα σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στις συνομιλίες για λύση. «Όταν ήμουν στο νησί προ δύο εβδομάδων, οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων μου είπαν ότι είναι δεσμευμένοι στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής λύσης. Διεξάγεται έντονη διπλωματική δουλειά για να αρθεί η αντιπαράθεση επί των ερευνών για αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν μπορέσει να διευθετηθεί αυτό, τότε νομίζω ότι οι συνομιλίες για λύση μπορούν να επαναρχίσουν γρήγορα με το νέο έτος», είπε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες κυβερνήσεις, που θεωρούν πως μετά την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» θα ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες.

Και μηνύματα προς την Ευρώπη

Οι τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό και η μεθοδευμένη ανάδειξη «ενός καλού κλίματος» μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας και οι αιχμές για την αρνητική Λευκωσία, που προβαίνει σε «μονομερείς ενέργειες», συνδέονται και με τα ευρωτουρκικά. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και των προσπαθειών για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, ο Νταβούτογλου οικοδομεί την εικόνα της «καλής Άγκυρας».

ΠΗΓΗ