Το Τμήμα Δασών δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών μέχρι σήμερα – Έκκληση για παροχή πληροφοριών, ώστε να προλαμβάνεται η καταστροφή του πράσινου πλούτου της χώρας μας.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν την κύρια απειλή και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τα δάση της Κύπρου. Κάθε καλοκαίρι, οι πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες καταστροφές στα δασικά οικοσυστήματα.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών στην Κύπρο, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι, οι μεγάλες κλίσεις των δασικών εδαφών και η εύφλεκτη ξηροφυτική βλάστηση.

Το Τμήμα Δασών, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου δουλεύουν σκληρά κάθε καλοκαίρι, για να δίνουν συμβουλές στους πολίτες για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και να τις προλαμβάνουν.Τα προκαταρκτικά στοιχεία

Το Τμήμα Δασών δημοσίευσε και φέτος προκαταρκτικά στατιστικά δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι η δασική πυρκαγιά θεωρείται και καταγράφεται ως τέτοια, όταν βρίσκεται μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση μέχρι δύο χιλιόμετρα από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους.Από την αρχή του 2015 μέχρι και τις 12 του Αυγούστου, οι περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, με τον αριθμό τους να φθάνει τις 31. Στην επαρχία Λάρνακας έχει καταστραφεί από φωτιά φέτος η μεγαλύτερη έκταση απ’ όλες τις άλλες επαρχίες, από 14 συνολικά μέχρι στιγμής πυρκαγιές. Στην επαρχία της Αμμοχώστου δεν καταγράφηκαν καθόλου πυρκαγιές μέχρι στιγμής.Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών (πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ή εξαπλώθηκαν μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους – ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών), από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τις 12 Αυγούστου προκλήθηκαν συνολικά 80 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση 42 εκταρίων.Οι κυριότερες αιτίες των πυρκαγιών ήταν γεωργικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, κάψιμο σκυβάλων και αναμμένα αποτσίγαρα. Επίσης, αριθμός δασικών πυρκαγιών τέθηκαν κακόβουλα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη και το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε και την δική μας έκκληση στο κοινό, σαν Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Θα πρέπει ο λαός να αγαπήσει την γη του, το περιβάλλον του, καθώς είναι μέρος αυτού.

Όταν αυτά καταστραφούν τότε θα χαθεί και η ανθρώπινη ύπαρξη.

Κλείνοντας να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στις πυροσβεστικές υπηρεσίες για τις άοκνες προσπάθειες τους ενάντια στην πύρινη λαίλαπα και να θυμίσουμε ότι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα είναι δίπλα τους, ακόμα και έμπρακτα όταν αυτό χρειαστεί, όπως έγινε πολλές φορές κατά το παρελθόν.