Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε στα ΜΜΕ μια έντονη και συνεχώς αυξανόμενη  επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του Ερτογάν «αν αφήσουμε πέντε εκατομμύρια μετανάστες τι θα κάνει η Ελλάδα», οι δηλώσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, για την αναγγελία των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, για τον εποικισμό της Αμμοχώστου στην Κύπρο, για τον σχεδιασμό νέων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την Λιβύη κ.α. σε συνάρτηση με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και γενικά της τουρκικής οικονομίας αλλά και την διεθνή απομόνωση του Ερντογάν από τις μεγάλες δυνάμεις εκτός της Ρωσίας, δείχνουν τον πανικό που βρίσκεται η τουρκική ηγεσία, αφού ανατρέπεται το «σχέδιο της γαλάζιας πατρίδας» που αποτελεί τουρκικό διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής. Ταυτόχρονα τίθεται σε αμφιβολία και η τουρκική υπεροχή σε αέρα και θάλασσα με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση της άμυνας της έχει προβεί σε αξιόλογες κινήσεις όπως π.χ στην αγορά των είκοσι τεσσάρων αεροσκαφών Rafale που μέρος αυτών θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα προς το τέλος του επόμενου χρόνου. Με τα όπλα που μεταφέρουν τα Rafale και τα Mirage 2000-S όπως πύραυλοι METEOR, AM-39 EXOCET, SCALP-EG, μαζί με τα F-16 Block 52+ adv και F16 Block 50, που μαζί με τους τέλεια εκπαιδευμένους και έμπειρους Έλληνες πιλότους θα  δημιουργήσουν μια ποιοτική υπεροχή στον αέρα έναντι της τουρκικής  αεροπορίας και είναι για αυτό τον λόγο που εκνευρίζονται οι Τούρκοι.

Ανάλογα σχέδια για άμεση ενίσχυση της άμυνας της προχωρά και η Κύπρος σε συνεννόηση με την Ελλάδα. Τα αεροσκάφη Rafale αποτελούν αξιόπιστο ανασταλτικό παράγοντα για την Τουρκία, αν δοκιμάσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου η στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Ο Ερτογάν είναι επίσης προβληματισμένος με τις δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με την Γαλλία και της Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί δεν γνωρίζει την αντίδραση των χωρών αυτών, ιδίως της Γαλλίας, εάν δοκιμάσει να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Κύπρο και νοτιοανατολικά της Κρήτης.  

 Ο Ερτογάν ο οποίος έμαθε να εκβιάζει καταστάσεις για να αποκτήσει γεωπολιτικά οφέλη κατάλαβε ότι έχασε τα στηρίγματα που είχε από τον Ντόναλντ Τραμπ και και την Άγκελα Μέρκελ  και τώρα δεν περιμένει τίποτα από τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά ενδεχομένως και από τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο εκβιασμός του στην συνδιάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη, για την μη παρουσία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, στη σύνοδο, απορρίφθηκε από το Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είχε και την στήριξη των ΗΠΑ.

Αν ο Ερτογάν συνεχίσει με την ίδια λογική να δημιουργεί προβλήματα και να εκβιάζει ή να προκαλεί την Δύση και δεν αλλάξει συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και με αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύντομα θα ξοφλήσει.

Η πιθανή διάδοχος κεμαλική νέα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και δεν αναμένεται   να υπάρξει μία έστω μερική  αναδιάταξη των τουρκικών επιδιώξεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, που επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής  της θέσης και του μεταναστευτικού προβλήματος, θα αλλάξουν στρατηγική. Θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και διαφορετική αντιμετώπιση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το Κυπριακό.

Το τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι καλά χαραγμένο στη συνείδηση του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Τουρκίας. Η απειλή και τα προβλήματα με την Τουρκία θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ίσως να πάρουν και χειρότερη μορφή για τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα. Το μυαλό της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να είναι η αυξημένη επαγρύπνηση στα αμυντικά τους καθήκοντα και η συνεχής αμυντική τους θωράκιση με νέα οπλικά συστήματα ικανά για να αποκρούσουν  την τουρκική επιθετικότητα.

Αινείας