Προ ολίγων ημερών ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, ξεκαθάριζε προς πάσα κατεύθυνση πως, δεν σκοπεύει να θυσιάσει την ποιότητα των ερευνών για την οικονομία σε βάρος της … επίσπευσης (;) … ούτε και προς ικανοποίηση των πιέσεων, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι έρευνες θα συνεχιστούν για να ολοκληρωθούν στο χρόνο που απαιτείται“..

Προ ολίγων ωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Ανανστασιάδης, δηλώνει δια βεβαιότητος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν οι πρώτες  συλλήψεις ατόμων που ευθύνονται για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, ενώ όπως επισήμανε η πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε οποιοδήποτε αδίκημα (…)

Στο πλαίσιο συνάντησης του με τους ανακριτές, που διερευνούν το σκάνδαλο για την οικονομία, στην οποία παρεβρέθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο Νίκος Ανανστασιάδης φέρεται να ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών, μετά από 14 μήνες ερευνών κι αφού ο λαός τραβάει τα πάνδεινα, ούτως ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων υπό διερεύνηση, ο Νίκος Ανανστασιάδης δήλωσε πως “αυτό είναι θέμα που θα προκύψει και προκύπτει και μέσα από τις έρευνες. Ήδη άρχισαν και στοχοποιούνται κάποιοι ενώ την ίδια ώρα μπορεί να βρεθεί ότι εμπλέκονται και άλλοι. Υπάρχουν αδικήματα που αφορούν διαγραφή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πλαστογραφίες, υπάρχει σωρεία αδικημάτων, οπότε στην πορεία μπορεί να προκύψουν, πέραν των όσων μέχρι στιγμής διαφαίνονταν ως οι αποκλειστικοί, και συνεργοί. Συνεπώς, είναι θέμα των ανακρίσεων”.   

Ο Νίκος Ανανστασιάδης απαντώντας στις αιχμές για καθυστέρηση ή συγκάλυψη στις έρευνες για την οικονομία ανέφερε ότι το αγγλοσαξωνικό νομικό σύστημα απαιτεί αυστηρούς τους κανόνες της απόδειξης. Συνεπώς, επεσήμανε, ορθά επιζητείται να στοιχειοθετηθεί με όλα τα αναγκαία τεκμήρια η κάθε υπόθεση ξεχωριστά έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων η κατηγορία ότι είτε δεν έγινε όπως θα έπρεπε η ανακριτική δουλειά και η εν συνεχεία δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα.

“Γι αυτό, αν παρατηρείται κάποιος χρόνος είναι διότι απαιτείται το ένα να συνδέεται με το άλλο κατά τρόπο του αγγλικού δικαίου της απόδειξης και διότι σε άλλες χώρες γίνεται δεκτή και η εξ ακοής μαρτυρία. Συνεπώς, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες οι οποίες όμως είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα ξεπεραστούν”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο ανακριτών στην Αθήνα προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις έρευνες που διενεργούνται στην Ελλάδα και  αφορούν την κυπριακή  οικονομία ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση δύο φακέλων οι οποίοι περιλαμβάνουν γύρω στις επτά υποθέσεις που φαίνεται να αφορούν πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών για τις ενέργειες που έγιναν την περίοδο 2009-2011.

Είναι καιρός, κάποιοι να περάσουν από τα λόγια και τις φρούδες υποσχέσεις, σε ουσιαστικές πράξεις και παραδειγματικές τιμωρίες, οι οποίες θα ενισχύσουν την κοινωνία και θα δικαιώσουν τον λαό, ο οποίος με νύχια και με δόντια αγωνίζεται να επιβιώσει, πληρώνοντας συνέπειες για τις οποίες δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Ως εκ τούτου, για το τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη, ίδωμεν λίαν συντόμως…