Μετά το ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια του Δήμου Αμμοχώστου κατά την έκτακτη επετειακή συνεδρία της 14ης Αυγούστου, ημέρας που καταλείφθηκε η πόλη μας από τους Βάρβαρους Εισβολείς και επειδή η ανακοίνωση για το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με απόφαση των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, δεν κατέγραφε την άποψη των μειοψηφούντων με αναφορά σε κατά πλειοψηφία έγκριση, είμαι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσω την διαφοροποίησή μου για συγκεκριμένες αχρείαστες τοποθετήσεις με τις όποιες διαφωνεί και μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Η Πρώτη διαφωνία αφορά την αναφορά σε λύση “ΔΔΟ με πολιτική ισότητα”. Πέραν του ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για να κάνει τέτοιου είδους πολιτικές τοποθετήσεις, οι συγκεκριμένες θέσεις δεν βοηθούν στην προσπάθεια για ενότητα. Επιπρόσθετα, γνωστές είναι και οι διαφορετικές ερμηνείες για την πολιτική ισότητα και κάποιες πτυχές της ΔΔΟ ακόμα και μεταξύ των κομμάτων που την υποστηρίζουν (“σωστό περιεχόμενο” κτλ)  και είναι πραγματικά άξιο απορίας προς τι όλη αυτή η επιμονή και εμμονή για αυτές τις αχρείαστες αναφορές.

Η δεύτερη διαφωνία αφορά την αδιαφορία του ΔΣ και την άρνηση του να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την πιθανότητα να καλεστούν δημότες μας να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση. Ενδεχόμενη υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης (και εάν κάποιοι συμπολίτες μας συνεργαστούν με τους τούρκους) θα είναι ακόμα μια μεγάλη πολιτική και νομική ήττα για την πλευρά μας, με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά για όλους τους πρόσφυγες και όλη την Κύπρο.

Η πρόθεση αυτή των Τούρκων δεν είναι κάτι το νέο, συζητείται εδώ και μερικά χρόνια. Αντί ο Δήμος να ενεργήσει αναλόγως με βάση τα αυτονόητα, υπάρχει μέχρι και σήμερα «άκρα του τάφου σιωπή» και το μόνο που κάναμε ήταν να εκλιπαρούμε και να πανηγυρίζουμε για την (λανθασμένη) διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας .

Πρέπει το συντομότερο δυνατό ο Δήμος Αμμοχώστου να καλέσει όλους τους Αμμοχωστιανούς να δώσουν το μήνυμα ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και δεν πρόκειται ποτέ για τα προσωπικά συμφέροντα ορισμένων να γίνουμε οι πεμπτοφαλαγγίτες των προσφύγων και όλων των Ελλήνων της Κύπρου.

Πόλυς Ευαγγελίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ)