Αθωωτικό το πόρισμα των ποινικών ανακριτών αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για το παράπονο αλλοδαπού πολιτικού πρόσφυγα για δήθεν κακοποίηση του από αστυνομικούς.

Το επεισόδιο συνέβη στις 28 του περασμένου Νοέμβρη στην παλαιά Λευκωσία και είχε προκληθεί σάλος όταν το βίντεο δόθηκε από την οργάνωση ΚΙΣΑ στη δημοσιότητα. Λόγω των αντιδράσεων διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές που πήραν σειρά καταθέσεων από μέλη της ΜΜΑΔ και μαρτυρίες από παρευρισκόμενους, όπως και τον παραπονούμενο. Σύμφωνα με τα γεγονότα, περίπολο της ΜΜΑΔ προέβη σε συνήθεις ελέγχους των στοιχείων αλλοδαπών. Αρχικά ελέγχθηκαν δύο έγχρωμοι αλλοδαποί, χωρίς κανένα πρόβλημα και στη συνέχεια κλήθηκε ο παραπονούμενος να δώσει τα στοιχεία του. Κατά τον έλεγχο, αυτός έδωσε άλλη χώρα καταγωγής, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να του ζητήσει να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Ωστόσο, αυτός αντέδρασε και ακολούθησε το περιστατικό που καταγράφηκε από άλλο αλλοδαπό και παραδόθηκε στην ΚΙΣΑ. Στην έκθεσή του ο εποπτεύων την ποινική ανάκριση δικηγόρος Ευαγόρας Αναστασίου, αφού μελέτησε όλα τα γεγονότα και καταθέσεις, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: – Ο ύποπτος αστυνομικός ορθά και μέσα στην άσκηση των καθηκόντων του προέβη στην εξακρίβωση των στοιχείων του παραπονούμενου. – Ο παραπονούμενος αδικαιολόγητα θεώρησε τον έλεγχό του ως ρατσιστική συμπεριφορά  και αδικαιολόγητα αντέδρασε στο αίτημα του αστυνομικού για εξακρίβωση των στοιχείων του. – Ο ύποπτος αστυνομικός δικαιολογημένα συνέλαβε τον παραπονούμενο για το αυτόφωρο αδίκημα της ανησυχίας. Η πτώση του παραπονούμενου που είχε και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου ως επίσης και του υπόπτου, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συμπεριφορά του παραπονούμενου. – Από τη μελέτη του επίμαχου βίντεο δεν διαπιστώνεται οποιαδήποτε βάναυση συμπεριφορά του υπόπτου αστυνομικού εναντίον του παραπονούμενου, αλλά προβάλλει τον χρόνο κατά τον οποίο ο παραπονούμενος πέφτει στο έδαφος όταν ο ύποπτος αστυνομικός επιχειρούσε να του φορέσει χειροπέδες. Επίσης στην έκθεση το εποπτεύον μέλος της Αρχής, σημειώνει ότι «το επίμαχο βίντεο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του όλου επεισοδίου, καθότι εστιάζεται σε μια μεμονωμένη σκηνή αυτού και συγκεκριμένα στον χρόνο τραυματισμού του παραπονούμενου και θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση αυτού μέσω internet έχει εκθέσει αδικαιολόγητα και κακόβουλα την Αστυνομική Δύναμη και σε προέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία. Διά τους ως άνω λόγους θεωρώ ότι όλες οι ενέργειες του υπόπτου αστυνομικού κατά το χρόνο σύλληψης του παραπονούμενου έγιναν μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων του και εισηγούμαι, υιοθετώντας και την έκθεση των ανακριτών στο σύνολό της, να μην ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη εναντίον του.» Σημειώνεται ότι ο αλλοδαπός που τράβηξε το βίντεο αναζητήθηκε, αλλά διαπιστώθηκε ότι έφυγε από την Κύπρο.

Ίσως μετά την απόφαση αυτή η αστυνομία θα πρέπει να εξετάσει τα κίνητρα αυτών που έδωσαν το βίντεο στην δημοσιότητα, και συγκεκριμένα την οργάνωση ΚΙΣΑ που είναι γνωστή για τις εμετικές τις θέσεις.

Επίσης κάτι το οποίο δημοσιεύτηκε τότε και θα πρέπει να εξεταστεί αν αληθεύει  είναι ότι ο εν λόγω αλλοδαπός είναι φορέας του AIDS και εσκεμμένα το απέκρυψε τόσο από τις αρχές όσο και από το νοσοκομείο το οποίο νοσηλευόταν. Εν συνεχεία πάλι δημοσιεύματα ήθελαν τον Αφρικανό να έχει ξανά υποδυθεί τον τραυματία για να αποσπάσει χρηματική αποζημίωση, αυτά επίσης θα πρέπει να εξεταστούν από τις αρχές.