Παρακολουθώντας τις διαδικασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 27η Νοεμβρίου μένει κάποιος άναυδος από το θράσος που έχουν κάποιοι χαρτογιακάδες βουλευτές. Θράσος που τολμούν και βάζουν στο στόμα τους όνομα του Σέρβου Εθνικιστή Ηγέτη, Βόισλαβ Σέσελι.

Τιποτένιοι πολιτικάντηδες που το μόνο που έχουν για να περηφανεύονται είναι οι τίτλοι τους, ζητούν από το Δικαστήριο της Χάγης να επιστρέψει ο Σέσελι στην φυλακή.

Ο Σέρβος Ακαδημαϊκός και πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός διώκεται για οκτώ κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για έξι κατηγορίες για παραβιάσεις των νόμων ή θεσμών του πολέμου για τη φερόμενη συμμετοχή του σε κοινή εγκληματική οργάνωση.

Στην πραγματικότητα διώκεται για τις ιδέες του και το διεθνές δικαστικό σύστημα φρόντισε να τον εκδικηθεί για αυτό, προφυλακίζοντας τον για 4279 μέρες. Από τα 12 χρόνια που πέρασε στα κάτεργα της Χάγης μόνο τις 175 μέρες ήταν στο δικαστήριο.

Σήμερα τα ανθρωπάκια των Βρυξελλών επιτάσσουν από την Σερβία να θεσπίσει νόμους κατά της ελευθερίας του λόγου για να τον δικάσουν για “λόγους μίσους”, ζητούν από την Χάγη να άρει την προσωρινή απελευθέρωση του και να τον φυλακίσει ξανά.

Ο Βόισλαβ Σέσελι τόλμησε να αντισταθεί στην “Ευρωπαϊκή προοπτική” της Σερβίας, τόλμησε να αμφισβητήσει τα σύνορα που παράνομα χάραξε η κομουνιστική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και είχε το θάρρος να πράξει το πατριωτικό του καθήκον. Δηλαδή να ζητήσει να ισχύσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Σερβίας, αυτά που είχαν οριστεί από τις διεθνείς συνθήκες μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σέσελι στα 12 χρόνια που έμεινε προφυλακισμένος είδε την οικογενειακή του ζωή να καταστρέφεται. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους απομονωμένος σε ένα κελί στην Ολλανδία δεν αντιμετώπιζε μόνο τους διώκτες του αλλά και την επάρατη νόσο.  Οι ανθρωπιστές όμως της Χάγης περίμεναν 11 μήνες για να εκδώσουν την απόφαση προσωρινής απελευθέρωσης του ελπίζοντας πως θα έρθει το αναπόφευκτο.

Το αναπόφευκτο όμως δεν ήρθε και έτσι ο Σέσελι επέστρεψε στην χώρα του με τιμές ήρωα, από τον λαό του. Πάνω από 30.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τον ανυπότακτο συμπατριώτη τους που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα ανθρωπάκια που των διώκουν αλλά και τον θάνατο.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, ο τελευταίος Τσέτνικ, είναι ελεύθερος γιατί δίνει ελπίδα σε ένα αγώνα που φάνταζε μάταιος.

Ανδρέας Γιαλλουρίδης

Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου