Σε “νέο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” προχωρά αυτές τις ημέρες η Τουρκία. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διεξάγει την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” στις θάλασσες του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα. Η συγκεκριμένη άσκηση αναφέρεται ως “πρόβα πολέμου” ενώ χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία κάθε λογής, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε τετελεσμένα στις πιο πάνω περιοχές θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο προς το παρόν είναι η “σιωπή”, με τα Υπουργεία Άμυνας να κρατούν το επίπεδο ασφαλείας σε επίπεδα ειρήνης. Λογικά μετά από τόσα χρόνια παραβιάσεων της εθνικής μας ανεξαρτησίας και τουρκικών προκλήσεων οι κυβερνήσεις μας θεωρούν φυσιολογική την “πρόβα πολέμου” που διεξάγουν οι Τούρκοι.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν φτάσει σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία σε Στροβίλια και Δένεια επεκτείνουν την κατοχή επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη σε θαλάσσιο επίπεδο διαμηνύουν τη ξεκάθαρη θέση τους για απόλυτη κυριαρχία.

Η σιωπή δεν σημαίνει πάντα ανωτερότητα, αλλά και ως αδυναμία και είμαστε βέβαιοι πως ως αδυναμία την εκλαμβάνει και η Τουρκία.