Έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Άγκυρα ναυπήγησε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία ερευνών στον κόσμο και ξεκινά σύντομα για την Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ημερίδα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων διαμηνύοντας πως “η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη για τις έρευνες που γίνονται ανοικτά της Κύπρου. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο” διεμήνυσε.

«Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο» προειδοποίησε.

Ελπίζουμε οι προκλητικές αυτές δηλώσεις να αξιολογούνται κατάλληλα από τους ιθύνοντες σε Λευκωσία και Αθήνα, κάτι που αμφιβάλουμε, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες, πλην των εθνικιστών, σε Ελλάδα και Κύπρο εμφανίζονται ανίκανες να χαράξουν και να ακολουθήσουν μια εθνική στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Τουρκία μετά από τις πρόσφατες επιτυχίες της στην Συρία και την κατάληψη της πόλης Αφρίν, έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και είναι πάρα πολύ επικίνδυνη καθώς είναι διατεθειμένη να προβεί σε κινήσεις με υψηλά ρίσκα, αλλά ταυτόχρονα ψηλές αποδόσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ θερμοί στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο…