Τη διάθεση της για λύση και για συμβιβασμούς επέδειξε ακόμη μία φορά η Τουρκία. Σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι η Κ. Δ. παραβλέπει τα “ίσα(;)” δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης.

Την ίδια ώρα ρίχνει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την “απαράδεκτη” συμπεριφορά της “σε μία κρίσιμη φάση για τις διαπραγματεύσης”. Εκτός, δηλαδή, από τους αντεθνικούς συμβιβασμούς που έκανε η ανεκδιήγητη πολιτική μας ηγεσία, οι Τούρκοι ζητούν και άλλους. 

Τέλος, καλούν τις ξένες εταιρείες που συμμετέχουν να αναλογιστούν πως υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα πρέπει να εκτελέσουν τις απαραίτητες ενέργειες. Όλα αυτά δείχνουν την έλλειψη εθνικής εξωτερικής πολιτικής και αδυναμίας της ΚΔ να επηρεάσει διάφορα κράτη για να εξυπηρετήσει τα νόμιμα συμφέροντά της.

Τίποτα, βεβαίως, δεν μας εκπλήσσει. Η Τουρκία ακολουθεί μία σταθερή εξωτερική πολιτική και ένας από τους στόχους της είναι η εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Όσο γαβγίζει, τόσο περισσότερο η Κ.Δ. φοβάται και κάνει πίσω…