Δεν μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία μόνο οι πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί της Τουρκίας ότι τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7, 10, 11 και 12 είναι περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας», ισχυριζόμενη «παραβιάσεις», αλλά και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από το εσωτερικό μέτωπο.

Να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγες μέρες ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του συνεδρίου «The Economist» ότι «Θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την επίλυση του κυπριακού, θεωρούμε ότι και η Τουρκία θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της περιφερειακής συνεργασίας που οραματιζόμαστε να εξελιχθεί».

Μετέπειτα ακολούθησε η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την πρόταση Ακιντζί ότι, «η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία με αγωγό είτε για δική της χρήση, είτε για μεταφορά προς άλλους προορισμούς» ενώ πρότεινε για την «τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει λόγο στα θέματα υδρογονανθράκων με την αποτελεσματική της συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Μόλις χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «στο δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει, δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία εκ των γειτονικών μας χωρών».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δυσοίωνες εξελίξεις στα θέματα του Φυσικού Αερίου. Οι πιο πάνω αναφορές αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται νέα μεγάλη εθνική πανωλεθρία, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε δορυφόρο της Τουρκίας, αφού θα προταθεί εμπλοκή της τουρκικής πλευράς στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πολιτικές του κατευνασμού, ουδέποτε είχαν το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν την αλαζονεία και τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)