Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μία θλιβερή επέτειος που καταδεικνύει με τον πιο σαφέστατο τρόπο την συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της Τουρκίας και την επιθετική της προκλητικότητα, που έρχεται να συνδεθεί άμεσα με τις σημερινές της παραβιάσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως σήμερα με τις παραβιάσεις, έτσι και τότε, η Κυπριακή Κυβέρνηση έτρεξε να καταδικάσει την πρόκληση αυτή, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο να συναντήσει τον Ντεκτάς ως «πρόεδρο» του ψευδοκράτους. Για άλλη μία φορά όμως φρούδες διαβεβαιώσεις και λόγια που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Με την ουρά στα σκέλια οι υποτακτικοί πολιτικάντηδες μας, επέστρεψαν στις συνομιλίες.

Συνομιλίες υπό την δικαιολογία ότι γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ενώ στην ουσία έχουμε καταφέρει με την αδεξιότητα μας να αναγάγουμε τον κατοχικό ηγέτη σε ισότιμο συνομιλητή και να υποβαθμίσουμε την δική μας θέση και κρατική υπόσταση.

Τριάντα ένα χρόνια μετά, ενώ κανείς δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, εμείς σαν Κυπριακή Δημοκρατία καταφέραμε να είμαστε το μοναδικό κράτος που έχει ανοικτές πύλες στο παράνομο μόρφωμα και διατηρεί παράλληλα εμπορικές σχέσεις μαζί του, αφού καθημερινά χιλιάδες προϊόντα έρχονται δια μέσω των οδοφραγμάτων στις ελεύθερες περιοχές. Να παρακαθόμαστε σε συνομιλίες μαζί με τους ηγέτες του ψευδοκράτους, λες και στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Επιτρέπουμε σε χιλιάδες συμπατριώτες μας να πουλάνε την περιουσία τους στα κατεχόμενα με αντάλλαγμα το οικονομικό όφελος, διαγράφοντας με μιας την λέξη κατοχή. Δεν φτάνουν όλα αυτά και πολλά άλλα, συνεχίζουμε να διατηρούμε ανοικτά τα οδοφράγματα και επιτρέπουμε σε εκατοντάδες αδαείς συμπατριώτες μας να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη μας σαν τουρίστες, επιδεικνύοντας ταυτότητες στις κατοχικές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα μη αναγνωρισμένο κράτος.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τα διαχρονικά τους λάθη και παράλληλα τους θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Είναι απορίας άξιον το που οδηγούμαστε. Μήπως στην πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους;

Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι μία σταθερή Εθνική πολιτική και να τεθεί επιτέλους το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις. 

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)