Στις νομικές Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης το 1959 και 1960 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Άγγλοι πέτυχαν την διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων τους στην Κύπρο για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Στην Κύπρο λειτουργούν δύο από τις σημαντικότερες βάσεις της Βρετανίας (υπάρχουν και άλλες) και ένα κατασκοπευτικό ραντάρ στο Τρόοδος το οποίο δίνει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σοβαρότατες πληροφορίες σήμερα. Οι δύο βάσεις στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται βρετανικό έδαφος, έχουν σημαία και εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό εθνικό ύμνο, επίσημη γλώσσα την Αγγλική, διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρούν πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και τελωνεία.
Τα τελευταία χρόνια , λόγω του πολέμου στη Συρία, και την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας, οι Βρετανία έχει εκσυγχρονίσει τις βάσεις της και επιδιώκει να τις μετατρέψει σε Βρετανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επισημάνει πολλές φορές την προκλητική συμπεριφορά του Foreign Office, το οποίο διατηρούσε καθαρή θέση υπέρ των τουρκικών θέσεων. Ταυτόχρονα εδώ και μερικά χρόνια ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής και βρετανικής κυβερνήσεως για το καθεστώς των βάσεων μετά το Brexit, μετά την εξαίρεση που ζήτησε και έλαβε η Κύπρος από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συζήτησαν τα εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, και επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευση τους για την ομαλή εφαρμογή του.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για την επισκόπηση της επιχειρησιακής φάσης της εφαρμογής του πρωτοκόλλου στο νησί. Με αφορμή αυτήν την ειδική συμφωνία για τις Βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο και την απόσυρση της από την ΕΕ, εκτιμάται με δεδομένη και την τουρκική αδιάλλακτη στάση ότι είναι καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόσυρση των βρετανικών βάσεων. Κάποιοι θα αντιτάξουν ότι υπάρχει η συμφωνία της ανεξαρτησίας της Κύπρου στην Ζυρίχη το 1960, η οποία αναφέρει το θέμα των βρετανικών βάσεων, μόνο που η συμφωνία αυτή ουσιαστικά ακυρώθηκε μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974.
Οι βάσεις των Άγγλων δεν εξυπηρετούν καμιά χρησιμότητα στην Κύπρο και είναι καιρός να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αποσυρθούν οι βρετανικές βάσεις και το αποκαλούμενο «κυρίαρχο βρετανικό έδαφος» γύρω από αυτές. Για την ελευθερία αυτού του τόπου έδωσαν τη ζωή τους τόσα παλληκάρια της Κύπρου σε μάχες, και άλλα τόσα οδηγήθηκαν στις αγχόνες και όχι για να κατέχουν οι Άγγλοι Κυπριακό έδαφος για τα δικά τους συμφέροντα. Οι Άγγλοι μετά το πέρας του αγώνος της ΕΟΚΑ διαπραγματεύονταν με τον Μακάριο για να πάρουν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος της γης μας για τις βάσεις αυτές, και τότε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής τόνισε στον Μακάριο ότι εάν ο αριθμός των τετραγωνικών μιλίων που θα πάρουν οι Άγγλοι είναι τριψήφιος, θα συνέχιζε τον αγώνα. Για αυτό και οι βάσεις κατέχουν 99 τετραγωνικά μίλια Κυπριακού εδάφους.
Οι Βρετανικές βάσεις είναι στρατηγικής σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο αφού μέσω αυτών ελέγχεται ολόκληρη η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος. Μέσω της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου, διεξάγονταν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Νταές. Το γεγονός ότι στην Κύπρο και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται ο σταθμός του παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης ιδιωτικής επικοινωνίας ECHELON1, κάνει την αξία των Βάσεων να αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Με το σχέδιο Ανάν, οι Βρετανοί διασφάλιζαν την επαναβεβαίωση του καθεστώτος των βάσεων και θα κατάφερναν να αποτρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία από το να προσφύγει σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο ή τρίτο μέρος για διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών. Οι ασάφειες στη διατύπωση του σχεδίου Ανάν αναφορικά με το καθεστώς των Βάσεων, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για διεκδίκηση μερίδας από την ΑΟΖ.
Με βάση της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης, η Βρετανική Κυβέρνηση όφειλε να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη χρήση των βρετανικών βάσεων. Μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία εισέπραξε μόνο το ποσόν των 10 εκατομμυρίων λιρών για την περίοδο 1960 – 1965 με το πρόσχημα ότι πλέον οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Ακόμα οι Τούρκοι σε παλαιότερο τουρκικό δημοσίευμα είχαν εμπλέξει την Βρετανία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με χάρτες που είχαν κυκλοφορήσει τότε στη δημοσιότητα, αναφέρονταν ότι και το Λονδίνο πρέπει να έχει δικαιώματα στην ενεργειακή πολιτική, λόγω των βρετανικών βάσεων στο νησί. Η Άγκυρα ήθελε βάσει σχεδίου να εμπλέξει στο βρώμικο παιχνίδι της μία χώρα, που πάντοτε είχε ανθελληνικές θέσεις.
Με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας με την ωμή επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στα Βαρώσια και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συγκάλυψη του τουρκικού επεκτατισμού από την Μεγάλη Βρετανία το ποτήρι ξεχείλισε.
Αλλά με τη δημοσίευση του χάρτη της μισής Κύπρου από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το ποτήρι πραγματικά ξεχείλισε και το νερό χύθηκε έξω. Άμεσα το ΕΛΑΜ ζητά την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.
Ο ακρωτηριασμός της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους αποτελεί κατά το διεθνές δίκαιο μία έκνομη ενέργεια και αναφέρεται στις περιπτώσεις της εισβολής, της κατοχής, της προσάρτησης χτίσης, της δύνης απόσχισης εδαφών. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν αποτελέσματα της ίδιας παρανομίας κατά το διεθνές δίκαιο που βρίσκει έρεισμα στην επιθετικότητα, στο μιλιταρισμό, στον ιμπεριαλισμό και στην αποικιοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάσεις στην Κύπρο. Οι βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο, βασισμένο σε μια συμφωνία η οποία επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό.
Πρέπει να υπάρξει επιτέλους έντονη συζήτηση και να ξεκινήσουν και άλλα ειρηνικά μέτρα εναντίον της συνέχισης της παραμονής των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο τα οποία να κλιμακώνονται αναλόγως χωρίς να σταματήσουν την προσπάθεια μέχρι την δικαίωση που δεν είναι άλλη από την απομάκρυνση των βάσεων αυτών από την Κύπρο. Οι περιοχές των κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι δύο περιοχές της Κύπρου υπό βρετανική διαχείριση, ως βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, διοικούμενες ως περιοχές κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απόφαση Μαυρικίου, η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και οι επι μέρους αποφάσεις καταδεικνύουν ότι η κυριαρχική ακεραιότητα της ΚΔ είναι αγαθό το οποίο πρέπει να προστατευτεί από το διεθνές δίκαιο. Η οποιαδήποτε απόσχιση ή διατήρηση της απόσχισης είναι παράνομη και έκνομη.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 25 Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με την αποικιοποίηση του Αγίου Μαυρικίου, στο οποίο παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος η Κύπρος, επισήμανε ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν από το νησί, και σημειώνει πως η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Μπορεί η απόφαση να είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική όμως το δικαίωμα για την αυτοδιάθεση είναι αναφαίρετο, όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, με την αποικιοκρατία να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Όλα πηγάζουν από την αρχή της αυτοδιάθεσης την οποία στερήθηκε ο κυπριακός λαός από τους Άγγλους που έχουν υπό τον έλεγχο τους τις Βάσεις. Το καθεστώς των Βάσεων στην Κύπρο είναι ξένο προς τον τόπο μας, είναι απόρροια απαράδεκτης αποστέρησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού. Ακρωτηριάζει την κυριαρχία της ΚΔ, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό γενικά και είναι παράνομο.
Το ζήτημα πρέπει να αναχθεί άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η ΕΕ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα του εάν αποδέχεται μία χώρα εκτός ΕΕ να διατηρεί βάσεις στο έδαφος της, σε περίπτωση που η κεντρική κυβέρνηση αποφασίσει την αποχώρηση τους.
Το ΕΛΑΜ καταλήγει ότι οι Άγγλοι συνεχίζουν να κατέχουν το 3% των εδαφών της πατρίδας μας, να βρίσκονται πάντα απέναντι στις ελληνοκυπριακές θέσεις και να μην επηρεάζονται τα συμφέροντα τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Στόχος του ΕΛΑΜ είναι να απαλλαγούμε επιτέλους από τις βάσεις, να απαλλαγούμε από αυτούς που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα που δεν είναι άλλοι από τους Άγγλους αποικιοκράτες που δεν κατάφεραν να χωνέψουν ακόμα ότι μια φούχτα αμούστακων παλληκαριών της Κύπρου κάτω από την ηγεσία του Αρχηγού Διγενή τους εξευτέλισαν παγκόσμια σαν υπερδύναμη που ήταν τότε, και κέρδισαν δια του ιερού τους αγώνα την ελευθερία τους.
ΕΞΩ ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΩΡΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Αινείας