Αντί να προσκαλούνται σε διαλέξεις εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αναστήλωση κατεχόμενων εκκλησιών μας.

Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Σχολιάζει ο Δημήτρης Σούγλης.

Εκκλησίες που μετατράπηκαν σε νεκροτομεία, ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκούσιας καταστροφής κάθε Χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα με κύριο υπαίτιο βέβαια την Τουρκία, η οποία 40 χρόνια μετά την εισβολή της στην Κύπρο επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια στιγμή που με οργανωμένες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα κατακερματίζει την Ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή πολιτιστική κληρονομιά μαζί και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες υποτίθεται θεμελιώθηκε η Ενωμένη Ευρώπη…

Σύμφωνα με τοπικές και διεθνείς έρευνες:

500 εκκλησιές ή ξωκλήσια έχουν λεηλατηθεί.

133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.

15,000 εικόνες έχουν εξαφανιστεί.

77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη-τζαμιά.

28 εκκλησιές χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως νοσοκομεία ή στρατόπεδα.

13 εκκλησιές έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

Από την άλλη, υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την Κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. 11 από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως Εκκλησίες, και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία. 

Δυστυχώς ακόμη μία από τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Kύπρο είναι η συστηματική καταστροφή και λεηλασία των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων ενός πολιτισμού 9000 χρονών!

Aρχαία αντικείμενα από μουσεία, εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές έχουν κλαπεί από λαθρέμπορους και έχουν πουληθεί στο εξωτερικό.

Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο, οι πανάρχαιες εκκλησίες, τα κοιμητήρια και γενικά ο πολιτισμός μας, έμειναν στο έλεος και το μένος του κατακτητή.

Χιλιάδες εικόνες της ορθόδοξης εκκλησίας, χειρόγραφα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν κλαπεί από εκκλησίες και εξωκλήσια, καθώς και από μοναστήρια στα κατεχόμενα και κατέληξαν σε διεθνείς δημοπρασίες.

Ακόμη και τα κοιμητήρια στην κατεχόμενη Κύπρο έγιναν στόχος της καταστροφικής μανίας των Τούρκων εισβολέων.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος John Fielding ανέφερε (The Guardian, 6 Μαΐου 1976) ότι αυτός και το τηλεοπτικό συνεργείο του είχαν επισκεφθεί 26 χωριά στην κατεχόμενη Κύπρο και δεν βρήκαν ούτε ένα κοιμητήριο που να μην είχε βεβηλωθεί!

Η εφημερίδα The Observer (29 Μαρτίου 1987) αναφέρει ότι βάνδαλοι βεβήλωσαν πολλούς τάφους, οι σταυροί είχαν θρυμματιστεί, οι τάφοι είχαν ανοιχτεί και οι ταφόπετρες είχαν κομματιαστεί. Άλλες οι καταγραφές 40 ετών από Unesco και Κυπριακά ΜΜΕ.

Τα εντοίχια ψηφιδωτά στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας έχουν υποστεί μεγάλες φθορές τόσο από προσπάθειες αφαίρεσής τους όσο και από εγκατάλειψη. 

Σύμφωνα με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται ότι πέραν των 60.000 αρχαίων έργων τέχνης έχουν παράνομα μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Δυστυχώς, τα πλείστα από αυτά δεν έχουν ακόμα ανακτηθεί.

Πρόεδρε, Μακαριώτατε και άλλοι. Αντί προσκλήσεων σε Ταλάτ και άλλους για ομιλίες και διάφορα άλλα στις ελεύθερες περιοχές, θα ήταν καλύτερα και πιο χρήσιμο ταπεινά πιστεύω, η αποκατάσταση των πιο πάνω να αποτελούσε ένα πρώτο “μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης”. Οι πολιτικοί αυτοί – εκπρόσωποι του ψευδοκράτους – θα μπορούσαν να έκαναν η έστω να έλεγαν κάτι. Αν υπήρχε σεβασμός θα έδειχναν την ίδια ευαισθησία όπως έδειξε η δική μας πλευρά στις ελεύθερες περιοχές με τους δικούς τους θρησκευτικούς χώρους και θρησκευτικά αντικείμενα και σημεία αναφοράς και λατρείας. Θα μου πείτε… η Τουρκία και οι έποικοι. Μα αυτό είναι το θέμα. Η επιδιωκόμενη λύση θα διώξει οριστικά τους κατακτητές; Ντενκτάς, Ταλάτ και Έρογλου έδειξαν ποτέ οποιαδήποτε ευαισθησία για τις εκκλησιές, τα νεκροταφεία και τα μοναστήρια μας στα κατεχόμενα;