Τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με τον Πρόεδρό της να παρουσιάζει εν συντομία τις δράσεις που αναπτύσσει η Αρχή αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών που αυτή διεξάγει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, τα ναρκωτικά παραμένουν μια κοινωνική μάστιγα ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στους νέους.

Ενώ όλοι οι παριστάμενοι εξήραν το έργο της Αρχής αυτής για την αντιμετώπιση της έξαρσης της χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, φάνηκε πως η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού φτάνει μόλις το 1,5 εκ. ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτού να αφορά λειτουργικές δαπάνες. Με λίγα λόγια, η Αρχή έχει στη διάθεσή της λιγότερα από 800 χιλιάδες ευρώ για να αναπτύξει προγράμματα και δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που καταστρέφουν την νεολαία.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου της Αρχής στο νομοσχέδιο για την χρήση και καλλιέργεια της λεγόμενης θεραπευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Όπως σημείωσε, οι έρευνες που έχουν κάνει δείχνουν πως η πρόσφατη συζήτηση γύρω από τις λεγόμενες θεραπευτικές ιδιότητες της αύξησε δραματικά τη χρήση της κάνναβης από τους νέους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής οι ενέργειες της Κυβέρνησης απενοχοποίησαν στα μάτια των νέων την χρήση κάνναβης αφού σχηματίζουν την άποψη πως πρόκειται για κάτι φυσικό με “θεραπευτικές” ιδιότητες.

Αν μόνη η δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου για την λεγόμενη θεραπευτική κάνναβη επέφερε την δραματική αύξηση της χρήσης κάνναβης μεταξύ των νέων, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς πόσα προβλήματα θα δημιουργήσει η ψήφιση του σε νόμο του κράτους. Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια κάνναβης και να παράσχει γενναία στήριξη στις δράσεις της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων κατά της χρήσης των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ δεν υπάρχει χώρος για τη χρήση κάνναβης στη χώρα μας, είτε θεραπευτικής είτε άλλης. Όχι γιατί οι λεγόμενες θεραπευτικές ιδιότητές της αμφισβητούνται έντονα από την ιατρική κοινότητα, αλλά, διότι, για τους Έλληνες εθνικιστές, το αδύναμο σώμα δεν μάχεται, το άδειο μυαλό δεν σκέφτεται!

 

Άγγελος Ιωάννου