Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει αρκετά ερωτήματα για την πρόθεσή της να πουλήσει εξυπηρετούμενα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ σε ξένα funds ονομαστικής αξίας 1,2 δις ευρώ.

– Με ποια λογική θα πουληθούν εξυπηρετούμενα δάνεια σε χαμηλότερη τιμή, από τη στιγμή που αποτελούν ένα σταθερό εισόδημα για την κυπριακή οικονομία;
– Γιατί δεν γίνονται προσπάθειες ώστε αυτά τα δάνεια να πουληθούν σε χαμηλότερη τιμή στους ίδιους τους δανειολήπτες;
– Τα δάνεια που θα πουληθούν ανήκουν μόνο σε ιδιωτικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ή και σε κρατικά τμήματα (δήμοι και κοινότητες)
– Βάση ποιας μελέτης υπολογίστηκε ότι τα πιο πάνω δάνεια θα πουληθούν στη τιμή των 700 εκατομμυρίων ευρώ;
– Σε πόσο χρονικό διάστημα από σήμερα θα τονωθεί η ρευστότητα της κυπριακής οικονομίας και εάν αυτό γίνει στο τέλος του χρόνου (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα) πώς συνδέεται με την άμεση ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων;

Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο κάποια από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από την πρόθεση της Κυβέρνησης. Φαίνεται πως τα μαξιλαράκια τα οποία επικαλείται η Κυβέρνηση αρχίζουν να λιγοστεύουν και προχωρά σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αυτό που απαιτείται για την τόνωση της κυπριακής οικονομίας είναι η αξιοποίηση των σχεδίων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις απευθείας χορηγήσεις προς τα κράτη που επηρεάστηκαν. Αυτά τα σχέδια είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν η Κύπρος και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της οικονομίας.

Το νέο περιβάλλον απαιτεί ευελιξία, συνεννόηση και ταχύτατη λήψη αποφάσεων. Ο πρόεδρος καλείται να προχωρήσει επιτέλους αποφασιστικά χωρίς χρονοτριβή, για να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις που έχει προκαλέσει η απουσία ενός σχεδίου διάσωσης της πραγματικής οικονομίας και όχι των τραπεζών.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)