Τα ανοικτά οδοφράγματα είναι ένα από τα ζητήματα που καίνε την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία και ασφαλώς μόνο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο έχει θέση επί του ζητήματος, δίοτι όλα τα δήθεν μεγάλα κόμματα και οι υποψηφιοί τους αποφεύγουν να αναφερθούν και σε αυτό το μεγάλο θέμα.

Πρόσφατα δημοσιεύμα σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα επανέφερε ευτυχώς το όλο ζήτημα για να έρθει ασφαλώς να ενισχύσει τις πάγιες θέσεις του κινήματός μας. Όπως, αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοκηπιούχων, Άγγελος Αγγελή, εξήγησε στο Sigmalive τους τρόπους που χρησιμοποιούν παράνομοι για να ξεγελάσουν αρμόδιες αρχές και ανυποψίαστους πολίτες, φέρνοντας στο πιάτο Ελληνοκυπρίων προϊόντα από την Τουρκία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αγγελή, εφαρμόζεται ένας «νόμιμος» κι ένας παράνομος τρόπος, για εισαγωγή τουρκικών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές.

Ο ένας τρόπος που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η εισαγωγή τουρκικών προϊόντων στις κατεχόμενες περιοχές, όπου εκεί κατ΄ αρχάς βαφτίζονται ως «τουρκοκυπριακά προϊόντα» από τις εμπλεκόμενες λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους.

Εντούτοις στην αγορά στις ελεύθερες περιοχές διοχετεύονται ως ντόπια προϊόντα, χωρίς ν’ αναφέρεται κάπου ο τ/κ υποτιθέμενος παραγωγός των προϊόντων.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελή, εγείρονται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού για ελληνοκύπριους παραγωγούς ενώ κίνδυνοι ελλοχεύουν και για τη δημόσια υγεία, αφού στην Τουρκία καθώς και στις κατεχόμενες περιοχές χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, για τα οποία έχει απαγορευτεί η χρήση τους εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλος τρόπος που εφαρμόζεται από παράνομους για να ξεγελούν αρχές και καταναλωτές, είναι «γνωστά – άγνωστα» σημεία στη Νεκρά Ζώνη, από τα οποία διοχετεύονται ανεξέλεγκτα προϊόντα από την Τουρκία.

Το προϊόν που κυρίως εισάγεται παράνομα από την Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές, είναι οι ντομάτες, ενώ εισάγονται παράλληλα πατάτες, κρεμμύδια, αγγούρια, κραμπί και άλλα.

Υπήρξαν περιπτώσεις που η παρανομία ήταν έκδηλη, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελή, αφού διοχετεύονταν στις ελεύθερες περιοχές φρούτα ως τουρκοκυπριακά, ωστόσο ήταν φρούτα που είτε λόγω κλίματος είτε λόγω υψομέτρου των κατεχομένων, είναι αδύνατο να παραχθούν εκεί.

Ως παράδειγμα, ο κ. Αγγελή έφερε την εισαγωγή κερασιών δήθεν από τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ δεν παρατηρείται πουθενά στο βόρειο τμήμα του νησιού υψόμετρο που να δικαιολογεί παραγωγή κερασιού. Επίσης, η παραγωγή μπανάνας απαιτεί ειδικό κλίμα (που μπορεί να συναντήσει κάποιος ειδικότερα στην επαρχία Πάφου) και που δεν συναντάται στα κατεχόμενα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κ. Αγγελή τόνισε ότι ζητούν πιο ενδελεχείς ελέγχους, γι αυτό και έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς…