Κάποτε η Κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα έθεταν ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από τις κυπριακές θάλασσες, όπως και τον τερματισμό των επεκτατικών σχεδιασμών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σήμερα, η κυπριακή Κυβέρνηση,  με την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων, ζητεί άμεση επανέναρξη του διαλόγου, αδιαφορώντας όχι μόνο για τα τουρκικά πλοία που έχουν εγκατασταθεί στις κυπριακές θάλασσες, πραγματοποιώντας έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά και για την παράνομη εισβολή στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Δυστυχώς, με λύπη παρατηρούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να διολισθαίνει ξανά επικίνδυνα, όπως είδαμε κατά το παρελθόν με την αποδοχή της τουρκικής επιδίωξης για σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης που αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Η εισβολή και του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, στην περίκλειστη Αμμόχωστο, στέλνει σαφέστατο μήνυμα ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει κανένα, ως εκ τούτου οι καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανούσιες.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναλαμβάνει την πάγια του θέση ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και ουσιαστικά. Προτείνουμε:
κλιμακωτή αφαίρεση ταυτοτήτων από τουρκοκύπριους
κλείσιμο των οδοφραγμάτων
αποκοπή της χρηματοδότησης που λαμβάνει το ψευδοκράτος από την ΕΕ
αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία
Επιβολή εμπάργκο όπλων
διακοπή τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δηλώσεις ΜΜΕ: Γεάδης Γεάδη, Εκπρόσωπος Τύπου