Και … το Κυπριακό συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην Νέα Υόρκη.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μπαν Κι Μουν απλώς ανέφερε ότι “είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις” στο Κυπριακό ενώ από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά ποτέ δεν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα ήταν πάντοτε υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φέρεται να είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις υποψηφιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν δίκαιη και ανέφερε πως την επόμενη φορά η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει ρόλο.

Για το θέμα του ΙΣΙΛ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φέρεται να είπε ότι υπάρχει στρατηγική έλλειψη στην διεθνή κοινότητα και πως τα προβλήματα στο Ιράκ και την περιοχή μπορούν να λυθούν μόνο με συνεργασία και στρατηγική.

Ενώ, όπως συμπληρωματικά ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν, επέστρεψε πρόσφατα από την επίσκεψή του στη Γάζα, εξαίροντας μάλιστα, τον ρόλο της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Γάζας όσο και της Μέσης Ανατολής.