Το ΕΛΑΜ ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το πακέτο νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν κυρίως τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία.

Η Κυβέρνηση προσδοκεί με τις αλλαγές αυτές να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου παραγνωρίζοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη  πολιτικής βούλησης και όχι η απουσία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.

Αν και το ΕΛΑΜ αναγνωρίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Αστυνομία, αρνείται να θεωρήσει όλους τους αστυνομικούς εν δυνάμει διεφθαρμένους. Η διαφθορά αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των αστυνομικών και αδυνατούμε να στηρίξουμε ένα πλαίσιο που πλήττει τα δικαιώματα τους.

Οι νομικοί ακροβατισμοί της Κυβέρνησης προσβάλλουν τα δικαιώματα των αστυνομικών αφού ο όρος «πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς» είναι τόσο αόριστος που επιτρέπει την στοχοποίηση και τη θυματοποίηση οποιουδήποτε αστυνομικού, αφού οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη που μπορεί να διευκολύνει τη διαφθορά.

Όσο και να επιθυμούμε την πάταξη της διαφθοράς, αδυνατούμε να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που μετατρέπει τους αστυνομικούς σε υποψήφια θύματα, αγνοεί συνταγματικά τους δικαιώματα και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, έστω και την υστάτη, να δείξει έργο κατά της διαφθοράς, δεν θα συναινέσουμε σε νομικούς ακροβατισμούς και στη στοχοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους.