Πέρασε χθες από την ολομέλεια της βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μετά την καταψήφιση της τροπολογίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), το Κίνημά μας τήρησε αποχή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία του ΕΛΑΜ είχε ως στόχο να διορθώσει, έστω και κατά το ελάχιστο, μια στρέβλωση η οποία εντοπίστηκε στον νόμο για την Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και αφορούσε τους συμβασιούχους και τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τους 30 μήνες υπηρεσίας που προνοούνται από το καθεστώς της σύμβασης.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρούμε εκτός από άδικο, παράλογο και παράδοξο να εφαρμοστεί το Νέο Σύστημα Διορισμού στην Εκπαίδευση χωρίς να διασφαλιστεί η εργασία των συμβασιούχων και των αντικαταστατών εκπαιδευτικών.

Το Κίνημά μας κατέθεσε τροπολογία, στην οποία οι θέσεις των συμβασιούχων και των αντικαταστατών εκπαιδευτικών να πληρούνται με το υφιστάμενο σύστημα, τον υφιστάμενο κατάλογο. Με τον τρόπο αυτό, κανείς δεν μένει χωρίς εργασία ενώ ταυτόχρονα προχωρά το νέο νομοσχέδιο και δίνεται η ευκαιρία σε νέα άτομα να διεκδικήσουν μια εκ των μόνιμων θέσεων στην εκπαίδευση. Παράλληλα, δεν δημιουργούνται νέοι 30μηνίτες από τον νέο κατάλογο αφού σε αντίθετη περίπτωση το 50% των θέσεων σύμβασης θα δίνεται με το νομοσχέδιο, πιθανότατα σε νέα άτομα, άτομα που δεν εργάστηκαν ξανά στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε αυτά τα άτομα να αποκτήσουν 30μηνη υπηρεσία και να διεκδικήσουν το καθεστώς του αορίστου χρόνου.

H πρότασή μας δυστυχώς καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αξίζουν όμως να σημειωθούν δύο γεγονότα.

Πρώτο, ότι η πρότασή μας υπερψηφίστηκε από ανεξάρτητο βουλευτή, την Συμμαχία Πολιτών, ακόμα και από το ΑΚΕΛ, που αναγκάστηκε να κάνει την υπέρβαση, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι καταψηφίζουν τις προτάσεις του Κινήματός μας, γεγονός που καταδεικνύει την ορθότητα της τροπολογίας μας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ είχε την ίδια πρόθεση, αφού κατέθεσαν τη δική τους αντίστοιχη τροπολογία, την στιγμή μάλιστα που η τροπολογία του ΕΛΑΜ ήταν κατατεθειμένη αρκετές μέρες νωρίτερα. Όμως, λίγες ώρες πριν την ολομέλεια η ΕΔΕΚ απέσυρε την τροπολογία της, ενώ κατά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ τήρησε αποχή, γέρνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πλάστιγγα υπέρ της καταψήφισης, για καθαρά κομματικά συμφέροντα, για να μην χαρακτηριστεί εκ νέου «ουρά του ΕΛΑΜ».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του λαού, χωρίς να παρεκκλίνει των αρχών και των θέσεών του, που το καθιέρωσαν στις συνειδήσεις της κοινωνίας.