Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία καλεί τις Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις να αποχωρήσουν από τα εδάφη του Αγίου Μαυρικίου, δικαιώνει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), που είναι το μοναδικό κόμμα που έχει θέσει θέμα για αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο, όπως έχει επιβεβαιώσει σε σχετική συνεδρία ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτεί από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει διαδικασίες για αποχώρηση των Βρετανικών βάσεων από την Κύπρο. Η αποχώρηση μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας:
– την ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit που καθιστά την Βρετανία τρίτη χώρα
– την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018 που καθιστά τις βρετανικές βάσεις κατάλοιπο της αποικιοκρατίας
– τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ρητά αναφέρουν ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (Vestiges of colonialism)».
– καθώς και την χθεσινή (25/02/19) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση, το συντομότερο δυνατό, να θέσει τέρμα στην παρουσία των Βάσεων, από τον Άγιο Μαυρίκιο

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)