Ο Βιργίλιος, αρχαίος Ρωμαίος ποιητής, είπε πριν από περίπου 2000 χρόνια το γνωστό ρητό: «Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Το ρητό αυτό, σήμερα εν έτει 2020, έχει ακόμη τη δική του σημασία και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την πολιτική πραγματικότητα.

Αφορμή των όσων γράφω παρακάτω είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ.» Δηλώσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν άριστα από την τουρκική προπαγάνδα, η οποία για μία ακόμη φορά παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ακόλουθη των εξελίξεων.

Για να ξεκαθαρίσω όμως. Δεν θεωρώ πως η στρατιωτική σύγκρουση θα επιφέρει λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό δεν είναι καν μέσα στις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα. Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά. Η στρατιωτική σύγκρουση βρίσκεται μέσα στις επιλογές της Τουρκίας και το αποδεικνύει τόσο το ιστορικό της παρελθόν, όσο και η επιθετικότητά της τους τελευταίους μήνες σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ως εκ τούτου το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιλέξει την πολεμική αναμέτρηση για να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία, αλλά τι θα πράξει σε περίπτωση που η κατοχική δύναμη αποφασίσει να αμφισβητήσει με τη δύναμη των όπλων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.

Για να αποφευχθεί όμως η περαιτέρω κλιμάκωση απαιτείται πολιτική απόφαση και εδώ είναι που οφείλει η Πολιτεία να αναλάβει δράση προτού να είναι αργά προτάσσοντας μία αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην Τουρκία.

Με απλά λόγια η λογική της αποτροπής εδράζεται στη δημιουργία κόστους προς τις κατοχικές δυνάμεις που θα οδηγήσει και στην αποφυγή της ένοπλης σύγκρουσης.

Το ΕΛΑΜ πολιτεύεται με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και όλες μας οι προτάσεις έχουν ως στόχο η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν. Απαιτούν όμως σχέδιο, προετοιμασία και πολιτική βούληση ώστε να φτάσουμε στην επιτυχία.

Και οι δικές μας προτάσεις κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Την πρόκληση κόστους στην Τουρκία και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου.

  • Αποκοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος
  • Επιβολή εμπάργκου όπλων προς την Τουρκία από την ΕΕ
  • Γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου μέσα από διεθνείς συνεργασίες
  • Εφαρμογή στην πράξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου
  • Παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο
  • Ισχυροποίηση αμυντικών ικανοτήτων Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Θεσμοθέτηση ενός διακρατικού Εθνικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των δύο Ελληνικών Κυβερνήσεων
  • Κλείσιμο των Οδοφραγμάτων

Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Την πλήρη ευθύνη όμως για τη δημιουργία στρατηγικής η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού την έχει η ίδια η Πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί.

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι απέναντί μας έχουμε την Τουρκία. Ένα κράτος που κατέχει το 37% των εδαφών μας, με γνωστό παρελθόν και ξεκάθαρες απόψεις ως προς το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να μην είμαστε εμείς η τελευταία γενιά Ελλήνων στο νησί θα πρέπει να επανακαθορίσουμε την πολιτική μας και να αντιληφθούμε το θεμελιώδη ρόλο της στρατιωτικής ισχύς ενός κράτους στο διεθνές σύστημα.

Όσο για τις δηλώσεις του κύριου Αναστασιάδη, ως ΕΛΑΜ απαντάμε με τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε. Και μην ελπίζεις πως τη γη μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ το από το νου σου».

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.)